Hlavní obsah

Po návratu z Ruska bych chtěl Kladnu pomoci k titulu, netají volejbalista Habr

Kladno

Po ročním působení v Rusku se loni v létě vrátil do volejbalové extraligy bývalý reprezentační nahrávač Filip Habr. Jenže místo Českých Budějovic, s nimiž předtím získával v nejvyšší soutěži medaile včetně ligového zlata, zamířil nečekaně do Kladna. A v novém angažmá se rovněž netají vysokými ambicemi. „Chtěl bych týmu pomoci k mistrovskému titulu," říká Habr v rozhovoru pro Sport.cz ke své kladenské štaci.

Foto: Josef Pešout, Právo

Kladenský volejbalista Filip Habr.

Článek

Jak se s určitým odstupem ohlížíte za loňskou sezonou strávenou v Rusku?

Byla to super příležitost poznat v Jaroslavli jednu z nejlepších soutěží na světě. Do té ligy se dostane jen málo cizinců, protože v každém týmu mohou být maximálně dva. Prostě zahraniční hráči do Ruska moc nechodí. V tamní superlize hrají špičkové celky Dynamo Moskva, Kazaň, Petrohrad, Novosibirsk, Belgorod.

Město Jaroslavl je v ruském sportu především spojováno s hokejem v KHL. Jak si v téhle konkurenci vedou volejbalisté?

Hokej tam má mnohem významnější postavení s šestitisícovými návštěvami na zápas, kdežto na volejbal přijde do malé haly tři sta diváků.

Když jste se vracel do Čech, proč jste nešel do Jihostroje České Budějovice?

Z Budějovic nebyla nabídka. Úvahy o návratu domů, do známého prostředí, jsem řešil docela brzy a nakonec jsem měl dvě možnosti. Jedna z nich byla z Kladna. Jsou tady bývalí spoluhráči Milan Moník a Vladimír Sobotka, další kluky jsem znal z nároďáku. Nějakým způsobem jsem si zhodnotil, jak by mohla vypadat spolupráce. A řekl jsem si: proč to nezkusit. Je to výzva, kdybych mohl Kladnu pomoci bojovat o titul.

V tomto ohledu patříte k nejúspěšnějším borcům, že?

S Jihostrojem mám tři extraligové tituly, z toho dva jako kapitán týmu. Sešel se tam silný kádr. V Budějovicích jsou pokaždé velká očekávání. Všiml jsem si, že i v Kladně touží v posledních letech po prvenství v extralize, ale zatím k tomu pořád kousíček scházel.

Máte za sebou první vrchol sezony - finále Českého poháru. Jak vnímáte získané stříbro?

Lhal bych, kdybych neřekl, že je to zklamání. Každý chce vyhrát, ale na druhou stranu jsme se nemuseli na finálový turnaj do Kutné Hory vůbec dostat. Půl sezony jsme se trápili a různě lepili sestavu.

Jaká je kladenská motivace do rozhodující fáze extraligy?

Nelze se spokojit s tím, že nám stříbro z poháru stačí. Naopak jsme nabrali větší inspiraci a chuť tak, abychom měli nejlepší formu na konci sezony. V extralize je ale hodně dobrých týmů pro play off. Musíme se připravit na každý zápas.

Po ligových soutěžích v Česku i zahraničí následuje reprezentační blok před Evropskou ligou a mistrovstvím Evropy. Co soudíte o svém případném návratu i do národního týmu?

Jasnou pozici prvního nahrávače má Jakub Janouch, který navíc šel do dobrého klubu v Německu. A daří se mu tam, což mu přeji a fandím mu. A pokud by náhodou přišla pozvánka i pro mě, hodně bych musel přemýšlet, jestli jsem kondičně připravený. Když se budu cítit dobře, že bych to zvládl, proč ne. Post druhého nahrávače bych možná odsloužil, ale není to jednoduché. Trošičku vnímám, že se potřebuji dát i zdravotně do kupy. Z mladých adeptů je příslibem pro reprezentaci Matyáš Džavoronok z Karlovarska, který by mohl být druhým nahrávačem a postupně se vypracovat výš.

Reklama

Související témata: