Hlavní obsah

Čeští házenkáři podlehli Tunisku a skončili na MS dvanáctí

KOLÍN NAD RÝNEM

Čeští házenkáři obsadili na mistrovství světa v Německu dvanácté místo. Rozhodl o tom jejich závěrečný zápas s Tuniskem, který v Kolíně nad Rýnem skončil porážkou českého týmu 21:25.

Článek

V závěrečném vystoupení na šampionátu nemohl trenér Pavel Pauza postavit nejlepšího střelce předchozího zápasu Hrubého, který dostal chřipku. Vstup do utkání českému týmu, stejně jako ve většině soubojů v Německu, nevyšel: po třech minutách, aniž si brankář Galia sáhl na míč, prohrávali Češi 0:3.

Zcela v pořádku nebyl ani nejlepší střelec mistrovství Jícha, a tak jej kouč posílal pouze do útoku. Tunisané však Jíchu pozorně střežili a za poločas mu dovolili vstřelit pouze jedinou branku ze hry. Český celek chyboval v rozehrávce, střílel z nepřipravených pozic, naopak Adžíd byl přesný při rychlých brejcích a neomylný při sedmimetrových hodech. Hlavně jeho zásluhou vedl v desáté minutě čtvrtý celek z minulého šampionátu 7:3.

Postupem času se ale přece jen hra českého mužstva zklidnila a hlavně zpřesnila a rozdíl skóre se začal snižovat. V 18. minutě dotáhli Češi na rozdíl jediné branky (8:9), když o osm branek se podělilo osm hráčů. Poprvé vyrovnal skóre svým třetím gólem Juříček na 11:11 a Češi měli několik šancí strhnout vedení na svoji stranu, ale promarnili i ty nejvyloženější příležitosti. Ani soupeř ale už nebyl tak úspěšný jako na začátku, o což se zasloužil i střídající brankář Štochl.

Chyběla bojovnost

Začátek druhého poločasu byl téměř shodný jako úvod zápasu. Tunisané dali tři branky za sebou a uklidnili se, český celek pak už na zvrat neměl síly. Česká obrana nebyla už tak důrazná, hráčům chyběla bojovnost a střelba spojek. Unavený Jícha přidal v druhém poločase pouhý gól a své střelecké konto na šampionátu završil na 57 branek, což mu ale zřejmě na korunu nejlepšího kanonýra stačit nebude, protože jeho pronásledovatelé mají před sebou ještě tři duely.

Za sedm minut po přestávce udělali čeští hráči šest technických chyb, a tak nebylo divu, že se skóre pohybovalo prakticky jen na straně Tuniska. Protivník těžil z Hammedovy střelby ze spojky a deset minut před koncem vedl už 23:17.

Čeští hráči se ještě jednou vzchopili, dali čtyři góly za sebou a zdálo se, že závěrečné minuty ještě zdramatizují, především když se rozchytal Štochl, který zlikvidoval Tunisanům i dvě sedmičky. Další zbytečné chyby pak ale znamenaly definitivní konec nadějí alespoň částečně vylepšit pohled na české vystoupení na šampionátu.

Výsledek - o 11. místo:
Česko - Tunisko 21:25 (13:13)
Sestava a branky ČR: P. Štochl, Galia - Nocar, Filip, Jícha 2, Házl 2, Kubeš 2, Brůna, Vítek 2/1, Horák 1, Szymanski 3, Juříček 5, Sobol 3/1, Heinz 1.
Nejvíce branek Tuniska: Hammed 7, Adžíd 5/3, Ghabri a Megannem po 4. Rozhodčí: Kartas-Chi, Kilodúzau (oba Írán). Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/3. Vyloučení: 5:2. Diváci: 9000.

Reklama

Související témata: