Hlavní obsah

Němce ve finále domácího MS v házené čekají Poláci

KOLÍN NAD RÝNEM

Házenkářské mistrovství světa v Německu vrcholí a ve čtvrtek budou známi oba finalisté. Jako první do finále postoupili domácí reprezentanti, kteří ve strhujícím semifinále porazili Francii 32:31 po druhém prodloužení. Před vroucím publikem haly v Kolíně nad Rýnem byli Němci šťastnější v dramatickém závěru. Druhým finalistou mistrovství světa v házené se stalo Polsko, které v druhém semifinále porazilo v Hamburku Dánsko 36:33 také po druhém prodloužení.

Článek

Domácí házenkáři, kteří na titul mistrů světa čekají od roku 1978, před znovu beznadějně zaplněnou arénou v Kolíně nastoupili se špílmachrem Marcusem Baurem. Na tribuně nechyběl německý prezident Horst Köhler.

Po divokém začátku otevřel skóre na konci druhé minuty Daniel Narcisse, pak se ale dvakrát trefil Michael Kraus a po sérii skvělých zákroků brankáře Henninga Fritze šli domácí do vedení 3:1. V desáté minutě však fauloval Röggisch a vzápětí Němci špatně střídali. Francouzi dvojnásobnou přesilovku nezvládli, dvakrát inkasovali při jednom vlastním gólu, a nadále prohrávali. Další vyloučení soupeře už mistři Evropy potrestali a po čtvrthodině bylo vyrovnáno 5:5. K neudržení byl zejména Karabatič, který vstřelil během první půle pět gólů.

Gólmani se překonávali

Po přestávce pokračovala vynikající házená v maximálním tempu. Skvělé zákroky předváděli oba brankáři - domácí Fritz i Francouz Thierry Omeyer. Němci postupně získávali navrch, ani jeden z týmů si ale nevypracoval rozhodující zákrok. Dvě minuty před koncem šedesáté minuty vyrovnal ze sedmičky Abati a Omeye navíc minutu před koncem famózně vychytal Hense. Několik sekund před koncem zachránil naděje domácích bravurním zákrokem Fritz.

A drama šlo do prodloužení. Narcisse poslal Francouze do vedení, to vzápětí smazal Klein. Závěr první poloviny nastavení nezvládli Němci takticky, umožnili soupeři se sirénou lacino skórovat Guigouem a jít do vedení. Ani první prodloužení vítěze neurčilo a zápas pokračoval.

Ve druhém nastavení rozhodla situace dvě minuty před koncem. Vyloučený byl Klimovets a Francouzi měli ideální příležitost rozhodnout. Po vyrovnání ale faulovali, Baur ze sedmičky poslal Němce znovu do vedení a vzápětí po technické chybě získali domácí míč. Vedení po zákroku Fritze v poslední sekundě udrželi a spustili tak uragán německé radosti.

Domácí vyzvou Poláci

Oba týmy se střetly už v základní skupině a překvapivě tehdy vyhráli domácí Němci 29:26. I druhé utkání na šampionátu domácí zvládli a po nervy drásajícím závěru porazili Francouze znovu - tentokrát po druhém prodloužení 32:31.

I druhé semifinále přineslo infarktovou koncovku a stejně jako souboj Německa s Francií muselo rozhodnout až druhé prodloužení. V něm měli pevnější nervy Poláci, kteří porazilo Dánsko 36:33 a poprvé v historii si zahrají finále světového šampionátu.  V roce 1982 vybojovali Poláci bronz.

Oba finalisté se utkali už v základní skupině a vítězně z duelu vyšlo překvapivě Polsko. V nedělním finále bude mít domácí výběr, který jiné utkání na mistrovství neprohrál, možnost reparátu.

Německo - Francie 32:31 po druhém prodloužení (27:27, 21:21, 11:12)
Nejvíce branek: Glandorf 5, Baur 5/4, Hens a Kehrmann po 4 - Narcisse 8, Abati 7/2, Karabatic 6. Rozhodčí: Hakansson, Nilsson (oba Švéd.). Vyloučení: 6:5. Sedmimetrové hody: 4/4 - 2/2. Diváci: 19 000 (vyprodáno).
Polsko - Dánsko 36:33 po druhém prodloužení (26:26,15:14)
Nejvíce branek: Bielecki 8, Tkaczyk 7, Jurasik 5 - Boesen a Christiansen po 7/1, Stryger 5. Rozhodčí: Breto, Huelin (obě Šp.). Vyloučení: 5:6. Sedmimetrové hody: 3/3 - 2/2. Diváci: 13 050 (vyprodáno).
O 5. až 8. místo:
Chorvatsko - Španělsko 35:27 (16:12), Rusko - Island 28:25 (16:14).

Reklama

Související témata: