Hlavní obsah

Budějovický učitel se toho nebojí. Chystá útok na osmý titul

České Budějovice/Praha

Za České Budějovice hraje volejbal už 16 let. Celkem vybojoval sedm titulů a dvě stříbra. „Tady jsem začal a vypadá to, že tady také skončím. Kdy to bude, to nevím," vykládá blokař Radek Mach před letošním finále UNIQA Extraligy. V pátek rozehraje se spoluhráči doma první zápas proti Dukle Liberec. „Série nebude jednoduchá," hlásí, ale pochopitelně věří, že navrch bude mít jeho tým.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Semifinálové utkání play off volejbalové extraligy mužů: Na síti zleva jsou ostravští hráči Blažej Podlesný, Jan David a Anton Menner.

Článek

Jihostroj České Budějovice má za sebou přípravu u videa, makal i na fyzičce, dřel v posilovně. Jeho hráči využili toho, že měli více volna než Liberec. „Drželi jsme se nastaveného plánu, kvality Liberce známe. Nejsilnější jsou na postu univerzála. Jan Štokr plní to, co očekávají v útoku a na servisu," prohlásil Mach.

Čtyřiatřicetiletý volejbalista si je vědom také síly Budějovic, které táhne za titulem španělský nahrávač Miguel Angel De Amo. „Měli jsme šťastnou ruku. Miguel je velice podařený nákup, je to pozitivní hráč," pochvaluje si a prozrazuje důvod, proč by mohl mít Jihostroj ve finále navrch. „Naše hlavní síla je v tom, že máme dvanáct kvalitních hráčů, kteří mohou jít kdykoliv na hřiště," myslí si Mach.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ostravský volejbalista Anton Menner v semifinálovém utkání s Českými Budějovicemi.

Ten celou kariéru hraje za České Budějovice, odolal i nabídkám ze zahraniční. „Zvolil jsem konzervativnější cestu. Při volejbalu jsem hodně studoval. Kdyby se cokoliv stalo, jsem připravený se živit nejenom kariérou profesionálního sportovce. Mám základ, o který se opřít," netrápí se myšlenkami na odmítnuté štace v cizině.

Na jihočeské univerzitě dokončil Mach bakalářské studium tělesné výchovy a sportu, pak pokračoval v Praze na FTVS v rámci magisterského programu se specializací na volejbal. Získal nejvyšší trenérskou licenci. Zároveň se chystá na dráhu učitele na budějovické pedagogické fakultě. A všímá si neblahého trendu – dětem čím dál více schází zájem o sportování.

„Už za mých studijních dob nám profesoři vyčítali, že jsme pohybově ještě horší než naší předchůdci. Že kdybychom dělali přijímačky na fakultu, tak bychom neuspěli. Teď je ale situace mnohem horší," všímá si Mach. Zároveň chválí aktivity Českého volejbalového svazu, který se snaží děti vyburcovat pomocí projektu „barevný volejbal." Hlavní slovo ale vždycky mají rodiče.

„Současné děti raději komunikují přes sociální sítě než u fotbalu. Pokud je rodiče nechají sedět doma a jsou spokojení, že děti nikoho neotravují, tak je to špatná cesta," tvrdí Mach s tím, že letošní finále UNIQA Extraligy by mělo být oslavou sportu a prezentací vrcholných výkonů, které snad přitáhnou děti ke sportování.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články