Hlavní obsah

Basketbalistkám na ME budou chybět Hanušová i Vaughnová

V konečné nominaci českých basketbalistek na mistrovství Evropy chybějí pivotka Kia Vaughnová z Fenerbahce i Alena Hanušová z USK Praha, která byla v kvalifikaci nejlepší střelkyní národního týmu. Obě hráčky mají zdravotní potíže.

Foto: Sport.cz

Kateřina Elhotová v nominaci českého týmu nechybí

Článek
Fotogalerie

Český tým tak na šampionát, jehož základní skupinu odehraje v Rize, odcestuje bez několika opor. Kvůli zraněním totiž nemohl trenér Štefan Svitek počítat s rozehrávačkou Petrou Záplatovou ani s nejlepší hráčkou finále španělské ligy Julií Reisingerovou.

"Jsou to velké ztráty. Bavíme se o třech hráčkách základní sestavy, které v kvalifikaci tým táhly," řekl Svitek. "Naše možnosti jsou velmi omezené, protože spektrum hráček v Čechách není tak široké, abychom ty ztráty mohli plnohodnotně nahradit," dodal.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Veronika Voráčková z ČR a Lejla Omerbašičová z Bosny v akci během přípravného turnaje basketbalistek v Praze.

Zatímco Hanušová si v přípravném utkání s Maďarskem obnovila zranění kolena, Vaughnová se k nelibosti trenéra do přípravy ani nezapojila. "Papír nebo e-mail snese všechno. Já jsem jí několikrát volal a ani jednou mi to nevzala. Pouze po agentce vzkázala, že má po sezoně zdravotní potíže," řekl novinářům Svitek.

"Nám bylo nejprve sděleno, že měla úmrtí v rodině. Druhá verze byla, že doléčuje zranění ze sezony a že nepřijede," řekla Kateřina Elhotová. "Rodilý Čech se k tomu staví jinak, ona je přeci jen Američanka a nemá takové srdíčko jako my. Nijak se sem nehrnula, takže i když je to smutné, tak se to dalo předpokládat. Ale myslím, že nás to paradoxně může posílit a doženeme to bojovností," dodala.

Příprava se Slovenskem a Chorvatskem

České basketbalistky nyní čekají dva poslední přípravné zápasy v Piešťanech proti Slovensku a Chorvatsku. Do mistrovství Evropy vstoupí příští týden ve čtvrtek zápasem proti vicemistryním z Francie a ve skupině je čekají ještě Švédsko a Černá Hora. Do čtvrtfinále, které už by se hrálo v Srbsku, postoupí pouze vítěz skupiny, druhý a třetí tým čeká osmifinále. "Rádi bychom postoupili ze skupiny a všechno ostatní je pro nás plus," uvedl Svitek.

Turnaj je současně kvalifikací na olympijské hry, kam postoupí prvních šest nejlepších týmů. "Šesté místo je podle mě pro nás reálné. A pro mě osobně je to obrovská motivace, podívat se ještě na nějaké na olympijské hry, protože netuším, co tělo vydrží a jak ještě budu dlouho hrát," uvedla Elhotová, která už si zahrála na OH v letech 2008 a 2012.

Nominace českých basketbalistek na mistrovství Evropy:
Beáta Adamcová (Žabiny Brno)
Lenka Bartáková (KP Brno)
Renáta Březinová (Toruň/Pol.)
Karolína Elhotová
Kateřina Elhotová
Tereza Vyoralová (všechny USK Praha)
Romana Hejdová (Landes/Fr.)
Tereza Krakovičová (Nymburk)
Renata Pudláková (Keltern/Něm.)
Kamila Štěpánová (Bretaň/Fr.)
Klára Vojtíková (Hradec Králové)
Veronika Voráčková (Syracuse/USA).

Reklama

Související témata: