Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 31:20Házenkářky vstoupily do kvalifikace ME vítězně

Olomouc
Aktualizováno

České házenkářky vstoupily do kvalifikace mistrovství Evropy jasným domácím vítězstvím 31:20 nad Portugalskem. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného v Olomouci po nervózním úvodu vedly nad outsiderem skupiny po prvním poločase jen 13:11, po změně stran se ale výrazně zlepšily a závěr už dohrávaly v poklidu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Markéta Hurychová v souboji s portugalskou obranou.

Článek

V druhém utkání skupiny se český celek představí v sobotu v Severní Makedonii. Zbylým soupeřem ve čtyřčlenné skupině je favorizované Švédsko. Na šampionát do Norska a Dánska postoupí první dva týmy z každé kvalifikační skupiny.

Český celek začal proti outsiderovi skupiny, který se dosud představil na závěrečném turnaji jen v roce 2008, nervózně a v úvodu o dvě branky prohrával. Reprezentantky na začátku brzdila řada chyb a hostující tým držel do 25. minuty vyrovnaný stav.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Veronika Malá a Petra Adámková se snaží zastavit portugalskou střelkyni Marii Ines Da Silvaovou Pereiraovou.

Pak přišla na palubovka Korešová, hrající dříve pod dívčím jménem Luzumová, a český celek se zvedl. Do poločasu si Bašného svěřenkyně vytvořily dvougólový náskok a po příchodu z kabin odehrály nejlepší část zápasu.

Češky přidaly v obraně, zmenšily počet technických chyb a rychle navyšovaly vedení. Pomohly jim k tomu i trefy přes celé hřiště do opuštěné branky, kam se při hře s jednou hráčkou navíc v poli nestihla vrátit gólmanka. Favorit si v 53. minutě vytvořil už patnáctibrankový náskok, na palubovku se poté dostaly i některé náhradnice a soupeř v závěru snížil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Portugalky nehrály zrovna v rukavičkách, Kamilu Kordovskou o tom přesvědčila Patrícia Fernandésová.

"Trošku nervózní první poločas. Měli jsme nedostatečně agresivní obranu, snažili jsme se rychle dávat góly, ale bohužel jsme spíše ztráceli míče," uvedl v České televizi Bašný.

"Ve druhé půli už to bylo dobré, prvních 20 minut druhé půle bylo velmi dobrých. Hráčky se uklidnily, hrály, co jsme si řekli v poločase i už před zápasem. Líp jsme bránili a neztráceli jsme míče," dodal zkušený kouč.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michaela Konečná v utkání proti Portugalsku.

Český celek startoval na třech z posledních čtyř mistrovství Evropy a na minulém Euru skončil na 15. místě. Na prosincový světový šampionát se reprezentantky o jeden gól nekvalifikovaly.

Kvalifikace ME házenkářek - skupina 5:
Česko - Portugalsko 31:20 (13:11)
Sestava a branky Česka: Satrapová 1, Kudláčková - Knedlíková 3, Konečná, Mika, Kvášová, Polášková, Kordovská 1, Korešová 4, Hurychová 1, Šustková 2, Adámková 3, Marčíková 1, Zachová 5, Jeřábková 5, Malá 5.
Nejvíce branek Portugalska: Resendeová a Lopesová po 4. Rozhodčí: Lošak, Šajbanov (oba Ukr.). Sedmimetrové hody: 5/2 - 5/3. Vyloučení: 3:5. Diváci: 700.

Reklama

Související témata: