Hlavní obsah

Volejbalista Džavonorok bude tahounem italské Monzy. Chci být pod stresem, říká

Čtvrtou sezonu rozehraje Donovan Džavonorok v italské lize. Pro českého smečaře půjde možná o přelomový rok. V Monze by se měl totiž stát hlavní útočnou osobností. „To je to, co mě nejvíce baví – hrát důležité míče v koncovkách. Od trenéra mám informace, že bych se měl stát lídrem, což mě moc těší," prohlásil Džavonorok, o kterého se zajímaly také další přední italské týmy. V minulé sezoně skončil s Monzou na osmé příčce. V úvodním duelu se představí v neděli proti Milánu.

Foto: Sport.cz

Volejbalový reprezentant Donovan Džavoronok má být v nové sezoně tahounem italské Monzy.

Článek

V nejprestižnější volejbalové lize světa stoupá vzhůru, což potvrzují také statistiky. V loňské sezoně se Donovan Džavonorok stal osmým nejlepším smečařem. V šestadvaceti zápasech zařídil 249 bodů a nasázel 47 es. V Monze se stal nejlépe bodujícím hráčem, lídrem. Také proto dorazily nabídky z elitních týmů. „Z první čtyřky se ozvaly mému agentovi hned tři. Je to skvělé, že mají o mně nejlepší kluby na světě zájem," dodal Džavonorok.

Před letošní sezonou měl však jasno – zůstat v Monze a přijmout zodpovědnost za výsledky týmu. Právě na něm totiž bude stát útočné úsilí. „Mám pozici hlavního útočníka, což mě velice těší. Chci se v tom naučit chodit, namáčet se do stresujících situací," znal Džavonorok své výzvy. A o angažmá v lepší klubech v Itálii dodal: „Vím, že by na mně hru v současné době nepostavily, proto bych tam nebyl spokojený. Chápu to. Přece jen hraji v Itálii pravidelně třetím rokem, tuhle pozici si potřebuji ještě vybojovat."

V Itálii je český smečař velmi spokojený. Když má čas, projde si místní památky v každém městě. Zároveň si v Monze vychutnává klubovou atmosféru. „Po zápase se mi občas přihodí, že mě fanoušci pozvou na večeři. Několikrát jsem nabídku přijal, hlavně ze začátku. Když se ale prohraje, člověk nemá náladu poznávat babičky z druhého kolena, které nezná," popisoval s úsměvem Džavonorok.

Jenom snem je uspět s Monzou v italské lize, dostat ji do finále Série A. „Vím, že pak bych byl v Monze za hrdinu. Zdejší totiž ví, že jsem s týmem dlouho a vážili by si toho," dodal Džavonorok. Uspět ale znamená prolomit blok suverénní čtveřice nejbohatších týmů, které dlouhodobě vládnou. Řeč je o Perugii, Trentinu, Civitanově a Modeně. Ty mají celkový rozpočet kolem 8 milionů euro (přes 200 milionů korun), zbytek se dobere maximálně k polovině. „Každý špičkový tým přibral do kádru dva světové hráče. Začíná se to tady zaplňovat, nikomu se z Itálie navíc nechce," doplnil Džavonorok.

Také Modena posilnila. Do Monzy přišel jeden z nejlepších univerzálů na světě – Polák Bartosz Kurek. Dále výborné libero z italské Ravenny a blokař z Perugie. „Budeme se snažit prodrat mezi nejlepší, nebo být hned pod nimi," vyhlásil Džavonorok, opora české reprezentace. První zápas sezony odehraje doma proti Milánu. „Půjde o regionální derby, moc se na zápas těším."

Reklama

Související témata: