Hlavní obsah

San Antonio sní v NBA o první obhajobě titulu

PRAHA

V úterý večer si před domácím duelem s Portlandem nejprve vyzvednou své prsteny pro úřadující šampiony NBA. A pak basketbalisté San Antonia Spurs v jednom ze tří zahajovacích zápasů sezóny nejslavnější soutěže světa vyrazí na dlouhou cestu za obhajobou titulu. Fanoušci se těší na dramatický ročník, v němž vedle San Antonia může na mistrovský primát pomýšlet až osm dalších klubů.

Článek

Vedení ligy zase věří, že prestižní souboje nejlepších hráčů světa nechají zapomenout na sázkařský skandál rozhodčího Tima Donaghyho, kterému hrozí až 25 let vězení. Jeho kauza ještě víc pošpinila jméno soutěže plné skandálů a dlouhé týdny zastiňovala veškeré dění v letní přestávce. V předvečer startu nové sezóny, kterou zahájí také souboje Utahu s Golden State a Los Angeles Lakers s Houstonem, v němž se proti sobě postaví Kobe Bryant s Jao Mingem, se už ale zase víc mluví o basketbalu samotném.

San Antonio, tým kolem hvězdného pivota Tima Duncana, je se čtyřmi triumfy za posledních devět let nejúspěšnějším týmem dekády a teď zkusí poprvé v historii zopakovat své vítězství. "Ale na Západě je takových šest sedm týmů, které se můžou porážet navzájem. Podobně vyrovnané, možná v menším měřítku, to může být i na Východě. Takže by to mohla být hodně napínavá a dramatická sezóna," uvažoval kouč San Antonia Gregg Popovich.

Lakers mají skončit v šedi průměru

Spurs sice ještě nikdy v historii titul nedokázali obhájit, ale i přesto je experti i před novou sezónou pasují na největší favority. "Jsou to opravdoví šampioni. Hrají pohromadě spoustu let a hlavně vědí jak vítězit," připustil i trenér Charlotte Hornets Byron Scott. Spurs znovu sází na osvědčený kolektiv, do hektického dění na přestupové scéně se mužstvo z Texasu prakticky vůbec nezapojilo a do soutěže jde se stejným týmem, který v červnu ve finále převálcoval Cleveland Cavaliers s LeBronem Jamesem v poměru 4:0 na zápasy.

Naopak v šedi průměru mají letos skončit Los Angeles Lakers s kanonýrem Kobem Bryantem. Jedna z největších osobností ligy je údajně frustrována z toho, že k němu vedení nepřivedlo silného parťáka, a nijak netají, že by uvítala výměnu do jiného klubu. Situaci ohledně Bryanta už údajně sondovalo stále se lepšící Chicago, které ale zatím jen marně vzpomíná na slavnou éru v devadesátých letech, kdy legendární Michael Jordan dovedl Bulls k šesti titulům.

Garnett je nažhavený vyhrávat za Boston

Týmy z Východní konference by rády prolomily nadvládu konkurentů ze "Západu". Za posledních devět let totiž prsteny pro vítěze NBA putovaly na východní pobřeží jen dvakrát, když v roce 2004 vyhráli obranáři z Detroitu a loni pak Miami se silnou dvojkou Shaquille O´Neal, Dwayne Wade. Oba týmy pomýšlí na nejvyšší mety i letos, ale černým koněm by mohl být také Boston.

Celtics poskládali dohromady silný tým a navíc jej v létě vyšperkovali o Kevina Garnetta. Ten po 12 letech marného čekání na velký týmový úspěch opustil Minnesotu, kde byl v roce 2004 nejužitečnějším hráčem NBA. Boston za komplexního hráče obětoval hned pět hráčů a také dva výběry v draftu. "Je to zřejmě moje největší šance získat prsten," uvedl po přestupu do Bostonu Garnett, jemuž mají zdatně sekundovat i Ray Allen s Paulem Piercem. "Jsem tady devět let a poprvé se od nás čeká něco velkého. Bude to zábava," těšil se Pierce.

Reklama