Hlavní obsah

Volejbalový trenér Athanasoupoulos: V karanténě jsem viděl všechny zápasy extraligy

Praha

Těšil se. Začátkem května se poprvé měla sejít ženská volejbalová reprezentace k přípravě na obhajobu vítězství v Evropské lize, která měla být testem na kvalifikaci na ME 2021. Vzhledem k celosvětové pandemii teď ale musí trenér ženské reprezentace Giannis Athanasoupoulos měnit plány. Zda se uskuteční srpnová kvalifikace, není stále jisté. „Věřím, že se odehraje v naplánovaném termínu, ale musíme počkat na rozhodnutí evropské federace a české vlády. Nejhorší to bude asi s omezením cestování přes hranice," prohlásil řecký kouč, který působí v německém týmu Allianz MTV Stuttgart.

Foto: ČVS

Trenér ženské volejbalové reprezentace Giannis Athanasoupoulos.

Článek

Je považovaný za extrovertního trenéra, který vyžaduje neustálou komunikaci v týmu. Jenže teď je všechno jinak a Athanasoupoulos sleduje veškeré dění z Německa, kde je v karanténě. „Situace tady vypadá s malými rozdíly jako v Česku. Kromě obchodů se základními potravinami a lékáren je vše zavřené. Když jdeme ven, tak maximálně ve dvou a musí se držet rozestupy. Trochu veselejší zpráva je, že jsme ve čtvrtek začali trénovat," popisuje situaci trenér. Alespoň na klubové úrovni se tak začalo něco dít.

Hodně volného času věnoval volejbalu a české nejvyšší soutěži. „Viděl jsem snad všechny zápasy a některé několikrát. Teď je na to opravdu hodně času," usmál se. „Zároveň si prohlížím také utkání českých reprezentantek působící v zahraničních ligách," přiznal, že u obrazovky strávil nekonečnou porci hodin.

Dobře ale ví, proč všechno dělá. Až se situace více uklidní, bude muset Athanasoupoulos vybrat volejbalistky na reprezentační soustřední. „Nastalá situace sice není ideální, ale mám plán, jak se připravit na vrchol sezony a jsem ve spojení se všemi adeptkami na reprezentační dres," doplnil.

České volejbalistky v minulém roce ovládly po sedmi letech Evropskou ligu, ve finále Final Four zdolaly Chorvatsko. Poté se dostaly do finále Ligy národů. Pokud půjde vše podle plánu, čeká je 15. srpna kvalifikační duel s Bosnou a Hercegovinou. Poté zápasy se Slovinskem a Lotyšskem.

A jak vidí Athanasoupoulos dopady koronavirové krize? „Myslím, že vlády budou více investovat do vědy a výzkumu, ale sport bude vždy součástí našeho života a věřím, že se na něj nezapomene. Asi kluby nebudou utrácet astronomické sumy za přestupy, jako jsme v minulosti viděli například u fotbalu."

Reklama