Hlavní obsah

Pouze jedenáct týmů si letos zahraje Mattoni NBL

Pouze jedenáct týmů se představí v nadcházejícím 17. ročníku Mattoni Národní basketbalové ligy. Celku Brna byla totiž kvůli finančním problémům odebrána licence. Již v příští sezóně by však počet měl být opět doplněn. Dokonce se zvažuje, že dvanáctým mužstvem by mohl být mládežnický výběr České republiky.

Článek

Poprvé od roku 1993 se v nejvyšší basketbalové soutěži mužů představí pouze jedenáct týmů. Klubu BC Brno byla kvůli finančním problémům odebrána licence. Vedení basketbalové federace ještě na poslední chvíli jednalo s družstvy z I. ligy, ale neúspěšně. "Některým celkům z I. ligy jsme nabídli možnost hrát nejvyšší soutěž, bohužel odmítli. Vedení se obávala zadlužení," uvedl sportovní ředitel NBL Zdeněk Ringsmuth.

Ligu basketbalistů si možná zahraje i výběr mládeže

V základní části se čtyřkolově utká každý s každým. Mužstva tedy sehrají 40 zápasů. Týmy na prvním až osmém místě postoupí do play-off. Oproti minulé sezóně dochází ke změně. Čtvrtfinále se bude nově hrát na tři vítězná utkání. Poražení čtvrfinalisté již nebudou bojovat o  5. až 8. místo. O pořadí družstev rozhodné lepší umístění po základní části. Semifinále bude sehráno opět na tři vítězné zápasy a následné finále na čtyři.

Mužstvo z jedenáctého místa sestoupí do I. ligy a bude nahrazeno vítězem této soutěže. Předseda Asociace mužských prvoligových klubů Zdeněk Bříza zvažuje, že dvanáctým účastníkem by mohl být mláděžnický výběr. "Problémem je ale fyzická připravenost juniorů, neradi bychom riskovali nějaká vážná zranění," přiznal Bříza.

Otázkou zůstává, jak by ale tuto situaci vyřešily samotné kluby. Zda by své mladé hráče pustily do nově vzniklého týmu nebo by si je ponechaly. "Zatím si nedovedu moc představit, jak by to fungovalo. Osobně bych dal přednost svému mateřskému klubu," prohlásil šestnáctiletý Tomáš Satoranský, hráč USK Praha.

V případě nezařazení juniorského výběru do NBL, bude uvolněné místo nabídnuto sestupujícímu mužstvu. Pokud tuto nabídku odmítne, do nejvyšší ligy basketbalistů postoupí z I. ligy družstvo, které v letošní sezóně skončí na druhém místě.

V ervopských soutěžích se představí čtyři týmy 

Hned čtyři celky se v letošní sezóně představí v evropských soutěžích. Nymburk bude chtít v Eurocupu navázat na minulý úspěšný ročník. V tehdejším ULEB Cupu se týmu podařilo postoupit do play-off. BK Prostějov si zahraje Europa Cup Chalange, což je nově nazvaný FIBA Cup. Mužstvo Nového Jičína a Opavy se představí ve CEBL - středoevropské lize.

Účastníci Mattoni NBL
ČEZ Basketball Nymburk
Geofin Nový Jičín
BK Prostějov
Synthésia Pardubice
BK Děčín
Kondoři Liberec
USK Praha
NH Ostrava
Karma Basket Poděbrady
BC Kolín
BK Breda & Weinstein Opava

Reklama