Hlavní obsah

Na Paříž se nezapomíná, říká nový kouč českých volejbalistů

Karlovy Vary

Skvostnou volejbalovou kariéru prožívá Jiří Novák. Bývalý dlouholetý smečař národního týmu vyhrál jako hráč Ligu mistrů, ve stejné soutěži pak trenérsky vedl VK Karlovarsko. A nyní si ke klubovým povinnostem přidá i práci hlavního kouče české mužské reprezentace. Hodlá při ní využít i spoustu zkušeností ze čtrnáctiletého hráčského angažmá ve Francii. A taky z dalších poznatků z mezinárodního volejbalu, s nímž neztratil kontakt ani při trenérském působení v české extralize a startech v evropských pohárech.

Foto: Sport.cz

Jiří Novák, nový trenér české volejbalové reprezentace

Článek

Trenér Jiří Novák vyhrál jako hráč Ligu mistrů v roce 2001 v dresu francouzského klubu Paris Volley. „Na takovou euforii se vždycky dobře vzpomíná. Tehdy jsme museli postoupit ze skupiny přes play off až do finálového turnaje, který se hrál u nás v Paříži. O to bylo lepší, že jsme slavili před domácími diváky," vybavuje si Novák.

V Lize mistrů má z hráčské éry úspěšnou statistiku. „Hrál jsem ji asi pětkrát. Vážil jsem si toho, že jsem se do této soutěže dostal ještě před dvěma lety jako trenér s tehdejším českým mistrem VK Karlovarsko. Těžko jsme mohli spekulovat, jak se to bude vyvíjet. Rozhodně jsme se chtěli k Lize mistrů postavit čelem a šli jsme do toho naplno. Jedna věc je přání a druhá pak realita," zamyslel se Novák nad účastí Západočechů v prestižním klání. Kromě Ligy mistrů vedl Karlovarsko i v dalších evropských pohárových soutěžích.

Mrzí ho nedohraná sezona

Nový trenér české reprezentace byl jmenován koncem letošního dubna v situaci, kdy stávající volejbalová sezona byla ze všeobecně známých důvodů v souvislosti s koronavirovou krizí předčasně ukončena. Karlovarsko vedlo kolo před koncem základní části tabulku extraligy s náskokem pěti bodů. Takže i bez ohledu na výsledky neodehraného posledního dílu by si zajistilo vstup do play off z prvního místa.

„Po předchozí nepříliš podařené domácí sezoně jsme kádr obměnili a všechno nám klapalo. Mrzí mě hlavně kvůli klukům, že nemohli zabojovat o titul, což bylo naším cílem. Ale nedá se nic dělat, podobně jsou na tom i ostatní kolektivní sporty," konstatoval Novák.

Avizovaný nástup do role reprezentačního trenéra bere s pokorou. Už v sezoně 2014-15 byl sice druhým asistentem v tehdejším realizačním týmu, ale nyní se před ním rozprostírá lákavá, ale i náročná vidina práce s nejlepšími českými hráči. Reprezentace pod bývalým koučem Michalem Nekolou obsadila na mistrovství Evropy v roce 2017 sedmé místo, startovala i na šampionátu o dva roky později.

„Před těmi třemi lety měl tým vysoce postavenou laťku výkonnosti, na kterou se pokusíme s národním týmem navázat. Máme zkušené hráče v zahraničních ligách. A taky vnímám, že v českém volejbale se tvoří silná generace volejbalistů mezi jedenadvaceti a dvaadvaceti lety, kteří uspěli v nedávné minulosti na juniorských šampionátech," dodal novopečený reprezentační kouč.

Reklama