Hlavní obsah

Volejbalisté se na ME utkají se Srbskem, Itálií a Bulharskem

Čeští volejbalisté se v těžké základní skupině mistrovství Evropy v Turecku v příštím roce utkají se Srbskem, Itálií a Bulharskem. Rozhodl o tom dnešní los v Izmiru. Čeští reprezentanti byli při losování nasazeni až do čtvrtého výkonnostního koše. Los jim do skupiny D přisoudil čtvrtý tým letošního olympijského turnaje v Pekingu Itálii a dvojici čtvrtfinalistů z Pekingu Bulharsko se Srbskem.

Foto: FIVB

Čeští volejbalisté v utkání proti Brazílii.

Článek

"Nic těžšího jsme nemohli dostat," řekl svazovým internetovým stránkám trenér Zdeněk Haník. O síle českých soupeřů hovoří jejich poslední výsledky. Vedle olympiády si toto trio dobře počínalo i v uplynulém ročníku Světové ligy. Srbové se probojovali až do finále, kde prohráli s pozdějšími olympijskými šampiony z USA (1:3). Itálie se s Bulhary podělila o sedmou příčku.

Haníkovi svěřenci se vyhnuli jen jednomu mimořádně silnému týmu. "Jedině Rusko, které jsme nedostali, by mohlo patřit ke stejně silným soupeřům. Je to osud, ale při losování ze čtvrtého koše se nedá počítat s lehkou skupinou. Naši soupeři jsou první světová třída," uvedl Haník.

Při návratu na evropský šampionát, na němž loni chyběli, tak budou mít čeští volejbalisté velmi těžkou úlohu v boji o tři postupová místa. Nejlepší tři celky z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin hrají další fázi turnaje, během níž se ve dvou šestičlenných skupinách rozhodne o semifinalistech.

Šampionát v Turecku se uskuteční od 3. do 13. září příštího roku. Česká skupina D se bude stejně jako "béčko" hrát v Izmiru, zbývající dvě skupiny hostí Istanbul. Překvapivý triumf z minulého šampionátu obhajují Španělé.

Na stupně vítězů se na loňském ME prosadili i soupeři českých reprezentantů Srbové, kteří si v zápase o třetí místo poradili s překvapením turnaje Finskem (3:1). Italové, mistři kontinentu z let 2003 a 2005, zůstali poprvé v novém tisíciletí bez medaile.

Bulharsko sice skončilo až osmé, ale na posledním mistrovství světa před dvěma lety bylo z této trojice naopak nejlepší, když bralo bronz. Čtvrté místo obsadil tehdejší výběr Srbska a Černé Hory, pátá skončila Itálie.

Los základních skupin ME volejbalistů:
Skupina A:Turecko, Německo, Francie, Polsko.
Skupina B:Rusko, Finsko, Estonsko, Nizozemsko.
Skupina C:Španělsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko.
Skupina D:Srbsko, Itálie, Bulharsko, Česká republika.

Reklama