Hlavní obsah

Boston v NBA zaútočí na 18. titul

NEW YORK

Basketbalisté Bostonu Celtics, kteří se v červnu po dlouhých 22 letech dočkali vysněného titulu a sedmnáctým triumfem si upevnili pozici nejúspěšnějšího týmu historie, se v úterý na palubovce Clevelandu vydají na dlouhou cestu za obhajobou. Do role jejich hlavního vyzyvatele se pasují především odvěcí rivalové Los Angeles Lakers, kteří by se také rádi pomstili za poslední finálovou prohru.

Článek

Lakers v minulé sezóně postavili na hlavu odhady expertů, kteří týmu z Kalifornie předvídali bídný rok. Kobe Bryant nechal zapomenout na své výstřelky mimo palubovku a spory s vedením a málem mužstvo vytáhl až na úplný vrchol. Pro Bryanta bylo náplastí alespoň to, že se po sezoně poprvé dočkal ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA a v létě Spojeným státům na olympiádě v Pekingu po osmi letech pomohl vyhrát velký turnaj.

Teď by Bryant znovu chtěl útočit na nejvyšší pozice, na titul čeká od roku 2002. Sílu Lakers by navíc měl zvýšit návrat pivota Andrewa Bynuma, který loni zmeškal téměř 50 zápasů kvůli vážně poraněnému kolenu. A ve finále právě v klíčových podkošových soubojích dominovali Celtics.

Bynumův comeback by měl problém Lakers vyřešit. "Bylo strašné se na basket dívat z tribuny. Hlavně v play off, kde jsme byli až ve finále. Už to nechci nikdy zažít," naznačil Bynum, jak velkou má motivaci. "Budeme hodně dobří. Hlavně v ofenzivě jsme tak dobrý tým snad ještě neměli," těšil se na spolupráci s Bryantem, Lamarem Odomem či Španělem Pauem Gasolem.

Lakers pod vedením slavného kouče Phila Jacksona patří i podle bookmakerů k hlavním favoritům. Sázková společnost Tipsport vypsala na jejich celkové vítězství kurz 4,5:1, obhájci z Bostonu následují s těsným odstupem s kurzem 5:1. Podle Fortuny jsou šance obou týmu rovnocenné se shodným kursem 4,5:1.

Boston znovu vyrukuje do sezony se silným mužstvem kolem elitní trojky Kevina Garnetta, Paula Pierce a Raye Allena. Celtics si však v létě nechali utéct do New Orleans zkušeného Jamese Poseyho, který dokázal i při nástupu z lavičky udržet kvalitu hry. Takového náhradníka teď zelenobílí k dispozici nemají.

Rusell byl u zisku osmi titulů

"Byl to důležitý hráč, ale nesmíte nad tím pořád plakat. Odchody k basketbalu prostě patří a Celtics se teď musejí naučit, jak si pomoci bez Poseyho. Pořád si myslím, že jsou dost silní na to, aby obhájili," uvedla klubová ikona Bill Rusell, který byl na přelomu 50. a 60. let u zisku osmi titulů za sebou. "Boston se každopádně musí připravit na to, že všichni soupeři po nich půjdou mnohem víc. Každého láká skalp šampionů," varoval Rusell své následovníky.

Kdo další může pozici Bostonu ohrozit? Čeká se, zda LeBron James vytáhne přes nástrahy play off svůj Cleveland, i když James v týmu Cavaliers zůstává stále osamocený a ani jeho skvělé výkony na všechno nestačí. Ve Východní konferenci by měl příslušnost k elitě potvrdit i Detroit.

Na "západě" by měli Lakers nejvíc šlapat na paty hráči Houstonu, kde také vznikl velmi silný tým kolem Jao Minga, Tracyho McGradyho a Luise Scoly. Otázkou je, jak do něj zapadne kontroverzní Ron Artest. O nejvyšší příčky by rádi hráli i v New Orleans a Utahu. Naopak překvapením by bylo, kdyby San Antonio zažilo další dobrý lichý rok jako v letech 2003, 2005 a 2007, kdy Spurs slavili titul.

Reklama

Související témata: