Hlavní obsah

Volejbalisté Českých Budějovic prohráli v Lize mistrů s Maaseikem

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Volejbalisté Českých Budějovic vstoupili do Ligy mistrů porážkou. V utkání úvodního kola skupiny B ve středu svěřenci trenéra Petra Broma podlehli ve své hale belgickému týmu Noliko Maaseik 1:3.

Článek

Jihočeši se ve skupině střetnou ještě s portugalskou Vitorií a Dynamem Moskva, do osmifinále se může probojovat i třetí celek konečné tabulky. "Budeme dál bojovat o šanci postoupit. Máme se z čeho odrazit," prohlásil Brom.

S novým typem míče, s kterým se Liga mistrů hraje, si na počátku zápasu mnohem lépe rozuměli letošní finalisté Poháru CEV, v jejichž základní sestavě nechyběl ani český blokař Aleš Holubec. Maaseik výborně bránil, často dokázal zastavovat argentinského univerzála Boniniho, oba domácí smečaře i útoky středem sítě a v poklidu získal úvodní set.

Špatný servis 

"Čekali jsme, že soupeř bude skvěle bránit," podotkl Brom na adresu pohyblivých volejbalistů soupeře. "My jsme špatně podávali, úvod se nám vůbec nepovedl," zlobil se smečař Miroslav Čajan.

Až potom se Jihočeši probrali z útlumu a srovnali krok. Sérií šesti bodů otočili průběh druhé sady ve svůj prospěch, jenže soupeř využil jejich nadále hodně rozpačitého servisu, získal náskok zpět a v koncovce ho zkušeně udržel.

V závěru třetího dějství se naopak trpělivost vyplatila domácím hráčům. Ti se nenechali vyvést z míry ani třemi neproměněnými setboly, počkali si na čtvrtý a snížili na 1:2. Ve čtvrté sadě však už Jihočechům nestačila k úspěchu ani nezměrná bojovnost, díky níž nejprve vymazali čtyřbodovou ztrátu a v koncovce dokázali vyrovnat na 23:23. Při druhém mečbolu poslal dvojblok Maaseiku míč nekompromisně na zem.

V dresu vítězů se blýskl spolehlivým výkonem blokař Holubec. "Nečekali jsme, že to bude tak vyrovnané. Před zápasem jsme byli nervózní, měli jsme ze soupeře obavy. Jsme šťastní, že to dobře dopadlo," řekl novinářům hráč, jenž se postaral o poslední bod hostů. "Všichni mi říkali, že to budu já, kdo zápas zakončí. Jsem moc rád, že měli pravdu," dodal s úsměvem český volejbalista.

Pinheiro hrál dobře

Trenér vítězného celku Vital Heynen si po utkání pochvaloval vydařený začátek. "Pinheiro hrál opravdu dobře, to bylo rozhodující," ocenil portugalského nahrávače, jehož bleskurychlé kombinace občas domácí hráči nestíhali bránit.

Utkání se odehrávalo před zaplněnou halou, do níž dorazila i početná skupina příznivců z Belgie. Fanoušci obou táborů sváděli na tribunách bitvu hlasivek a hudebních nástrojů. "Atmosféra byla skvělá," podotkl kapitán Jihostroje Stanislav Pochop.

1. kolo skupiny B:
Jihostroj České Budějovice - Noliko Maaseik 1:3 (-14, -23, 25, -24)
Rozhodčí: Kulhanek (Rak.), Bartolini (It.). Čas: 119 min. Diváci: 1900.
Sestava Č. Budějovic: Sládeček, Zach, Pochop, Bonini, Čajan, Mach, libero Habada - Michálek, Emmer.
Dynamo Moskva - Vitoria SC 3:1 (19, 19, -29, 21).

Reklama