Hlavní obsah

Norské házenkářky jsou potřetí v řadě mistryněmi Evropy

Norské házenkářky vyhrály potřetí za sebou mistrovství Evropy. Olympijské šampiónky v neděli rozstřílely ve finále turnaje ve Skopji Španělsko 34:21. Bronzové medaile získaly reprezentantky Ruska.

Článek

Španělské hráčky nedokázaly zopakovat výkon z úvodního utkání šampionátu, v kterém s obhájkyněmi titulu překvapivě remizovaly 21:21. V poločase sice prohrávaly jen o gól 12:13, po přestávce už ale před třemi tisícovkami fanoušků na favorizované soupeřky nestačily.

Na výhře se sedmi góly podílela Tonje Noestvoldová, po šesti brankách přidaly Tonje Larsenová a nejlepší střelkyně turnaje Linn Kristin Riegelhuthová, která si připsala celkem 51 gólů.

Norky získaly celkově čtvrtý titul v historii evropských šampionátů. Poprvé se radovaly v roce 1998, poté triumfovaly i na turnajích v letech 2004 a 2006.

V boji o bronz zvítězily mistryně světa z Ruska, které zdolaly Německo 24:21. Německé hráčky neuspěly v souboji o třetí místo stejně jako na předloňském šampionátu, kde Rusky skončily druhé.

ME - finále:
Norsko - Španělsko 34:21 (13:12)
Nejvíce branek: Noestvoldová 7, Riegelhuthová a Larsenová po 6 - Mangueová, Fernandezová po 4. Diváci: 3000.
O 3. místo:
Rusko - Německo 24:21 (17:11)
Nejvíce branek: Poltoracká 8, Levinová a Kaverinová-Petrovová po 3 - Melbecková 6, Neukampová 5. Diváci: 2300.
All Star tým:
Brankářka: Haraldsenová (Nor.), levé křídlo: Elisei-Ardeanová (Rum.), levá spojka: Larsenová (Nor.), střední spojka: Lundeová (Nor.), pivotka: Fernandezová (Šp.), pravá spojka: Juracková (Něm.), pravé křídlo: Riegelhuthová (Nor.).
Konečné pořadí ME:
1. Norsko, 2. Španělsko, 3. Rusko, 4. Německo, 5. Rumunsko, 6. Chorvatsko.

Reklama