Hlavní obsah

LeBron James na své narozeniny opět v NBA nevyhrál

Basketbalisté Miami pokazili narozeninový den hvězdného LeBrona Jamese, když v úterním utkání NBA porazili Cleveland 104:95. Čtyřiadvacetiletému Jamesovi se ještě nikdy v profesionální kariéře nepodařilo oslavit narozeniny vítězstvím, od svého vstupu do elitní soutěže prohrál 30. prosince už potřetí. Od páté porážky v sezoně neuchránilo vedoucí tým Centrální divize ani jeho 38 bodů.

Článek

"Mrzuté, půjdu plakat," řekl James, ale nehovořil vážně. Zápas se jemu osobně povedl především po přestávce, kdy 24 body přispěl k tomu, že Cleveland smazal šestnáctibodové poločasové manko. Na rozdíl od nedělního vzájemného domácího duelu, kdy Cavaliers dotáhli desetibodovou ztrátu, mělo tentokrát poslední slovo Miami.

"Dneska jsme žádný hezký dárek pro LeBrona neměli. Už si ho vybral v Clevelandu," konstatoval nejlepší hráč Heat Dwyane Wade, autor 21 bodů a 12 asistencí. Se spoluhráčem z olympijského týmu a jeho několika přáteli si už v pondělí vyšel na narozeninový večírek, ani tehdy mu prý žádný dárek nepředal. "On bere mnohem víc peněz než já," žertoval Wade.

Boston popáté v sezóně prohrál

Teprve pátou prohru v ročníku utrpěl i lídr soutěže Boston, který po rekordní šňůře 19 vítězství zažívá na konci roku krizi. Celtics nestačili na domácí Portland a porážka 86:91 byla jejich třetím nezdarem v posledních čtyřech utkáních. "V rozhodujících chvílích jsme zahráli špatné akce. K tomu došlo při všech třech posledních porážkách," řekl rozehrávač Bostonu Ray Allen.

Pivot Phoenixu Shaquille O'Neal se posunul už na osmé místo v historické tabulce střelců. Den poté, co předstihl Dominiqua Wilkinse, předčil i další legendu Oscara Robinsona a na kontě už má 26.711 bodů. V úterý jich dal 24 a přidal 13 doskoků. Phoenix i bez zraněného špílmachra Steva Nashe a záhy vyloučeného Amareho Stoudemirea vyhrál v Memphisu 101:89.

Neworleanský rozehrávač Chris Paul zaznamenal potřetí v sezoně triple double a s 15 body, 16 asistencemi a 10 doskoky byl strůjcem výhry 97:85 nad Washingtonem. Dallasu se zase podařil největší obrat v klubové historii, když proti Minnesotě nesložil zbraně ani při ztrátě 29 bodů. Mavericks ještě ve třetí části doma prohrávali 41:70, nakonec ale zvítězili 107:100, ačkoliv trenér Rick Carlisle sledoval po vyloučení celý druhý poločas jen z kanceláře.

Basketbalová NBA:
Charlotte - New York 89:93, Dallas - Minnesota 107:100, Indiana - Atlanta 104:110, Memphis - Phoenix 89:101, Miami - Cleveland 104:95, New Orleans - Washington 97:85, Portland - Boston 91:86, Sacramento - LA Clippers 92:90, San Antonio - Milwaukee 98:100.

Reklama