Hlavní obsah

Bobrovský už není trenérem basketbalistek, tým povede Veverka

PRAHA

Po dvanácti letech opustil trenér Jan Bobrovský reprezentaci basketbalistek, kterou dovedl k zisku zlaté a stříbrné medaile na mistrovství Evropy. Bobrovskému už nebyla ze strany České basketbalové federace (ČBF) prodloužena smlouva a novým trenérem se stal jeho asistent v mistrovském týmu Gambrinus Brno Milan Veverka. Významná změna byla zveřejněna na pondělní tiskové konferenci.

Článek

"Janu Bobrovskému vypršela smlouva a dlouho jsme zvažovali, zda ji prodloužíme. Nakonec výbor schválil volbu nového trenéra. Zároveň chceme poděkovat panu Bobrovskému, který přistoupil k této myšlence oživit tým velmi korektně a s pochopením," prohlásil předseda České basketbalové federace Zdeněk Zajíček.

"Myslíme si, že nastal čas na změnu, přestože se loučíme s nejúspěšnějším trenérem reprezentace posledních let. I vzhledem k pořádání domácího mistrovství světa příští rok jsme chtěli atmosféru v týmu oživit. Snad se nám podaří navázat na úspěšná vystoupení z předchozích let," dodal místopředseda ČBF Jiří Hamza.

Třiašedesátiletý Bobrovský naposledy vedl české basketbalistky na olympijských hrách v Pekingu, kde jeho svěřenkyně skončily po čtvrtfinálové porážce s Austrálií na sedmém místě. Největší úspěchy s týmem slavil v letech 2003 a 2005, kdy basketbalistky vybojovaly na evropském šampionátu stříbrné medaile a titul. Gambrinus Brno pod jeho taktovkou vládne české lize už třináct sezón, v roce 2006 vyhrál i Evropskou ligu.

Na letošním kontinentálním mistrovství v Lotyšsku už má vést národní tým Veverka, jenž byl Bobrovského asistentem v brněnském klubu v letech 1999 až 2006 a loni se do této funkce vrátil. Mezitím koučoval elitní ruský klub Jekatěrinburg a zároveň švédskou ženskou reprezentaci.

Reklama