Hlavní obsah

Praha uvidí volejbalové ME 2011, finále ale zažije Vídeň

Finále mistrovství Evropy volejbalistů v roce 2011 se v Praze hrát nebude. Dějištěm závěrečných bojů bude rakouská metropole Vídeň, zatímco v českém hlavním městě se bude hrát jen jedna základní a jedna semifinálová skupina. Další ze čtyř základních skupin najde útočiště v Liberci. Představitelé Českého volejbalového svazu to v pondělí oznámili poté, co se svými rakouskými protějšky podepsali smlouvu o konání šampionátu.

Článek

"Počítali jsme s tím, protože jsme do rozjetého vlaku s Rakušany vstoupili až na poslední chvíli. Bez nich bychom toho sotva dosáhli," řekl v pondělí ČTK předseda ČVS Antonín Lébl.

Rakušané svou kandidaturu chystali ve vlastní režii a společníka si vybírali z více zemí. Nakonec dali přednost Česku. "Ve hře bylo víc zemí, včetně Německa," přiznal dnes předseda rakouského svazu Peter Kleinmann.

Zatímco rozpočet si obě země chystají ve vlastní režii a zatím o něm odmítají hovořit, hrací model je jasný. Losování bude v Praze, pak se šestnáct účastníků rozdělí do čtyř skupin. V každé metropoli bude jedna, třetí se bude hrát v Innsbrucku, čtvrtá v Liberci. Vrchol vyřazovacích bojů se ale bude týkat jen Rakouska, v Praze se bude hrát pouze jedna ze dvou semifinálových skupin. Šampionát proběhne od 9. do 18. září.

Reprezentační týmy obou pořadatelských zemí mají účast jistou. "Dalších pět zemí půjde z mistrovství světa v Turecku a šestnáctku družstev doplníme z kvalifikace," řekl Lébl. Na výsledky reprezentace ale žádné zvláštní nároky nemá.

Pro českou stranu je úspěchem už jen samotné pořadatelství. "Nebyl to lehký výběr. Poprvé v historii jsme měli šest velmi dobrých nabídek. Vše se rozhodlo až ve třetím kole," řekl prezident evropské volejbalové federace CEV André Meyer.

Především rakouská strana teď srší komplimenty. "Naše země mají dlouhou společnou tradici, Praha i Vídeň jsou nejkrásnější města světa, Liberec a Innsbruck zase nejlepší zimní letoviska," řekl Kleinmann a vzápětí vysypal z rukávu tucet dalších věcí, které podle něj mají Češi a Rakušané společné. "Spojuje nás toho hodně, teď to bude i špičkový volejbal," dodal.

Reklama

Související témata: