Hlavní obsah

Baseballový klub Minnesoty odstranil sochu bývalého majitele kvůli jeho rasistickým výrokům

Minneapolis

Vedení baseballistů Minnesoty Twins odstranilo sochu bývalého majitele klubu Calvina Griffitha, která stála před stadionem. Důvodem byly Griffithovy rasistické výroky z konce 70. let.

Foto: Eric Miller, Reuters

Stadion Minnesoty Twins během utkání baseballové MLB proti New Yorku Yankees.

Článek

Griffith v roce 1961 přestěhoval tehdejší celek Washington Senators do Minnesoty. "Řeknu vám proč. Zjistil jsem, že tady žije jenom 15 tisíc černochů. Ti na zápasy nechodí. Přišli jsme sem, protože tady máte dobré, pracovité bílé lidi," vysvětlil o 17 let později v místním tisku, proč dal Minnesotě přednost před jinými možnostmi, například New Orleansem.

Za Twins v jeho éře hráli i afroameričtí baseballisté, ale v mužstvu neměli lehkou pozici. Člen Síně slávy MLB Rod Carew odešel z týmu v roce 1979 s vysvětlením, že za takového fanatika hrát nebude. Griffith zemřel v roce 1999, klub mu odhalil sochu před deseti lety.

Právě v Minneapolisu zemřel na konci května George Floyd, kterého při zatýkání udusil bělošský policista. Během následných protestů obrátili demonstranti svůj hněv i proti řadě soch osobností, jež spojovali s rasovým útlakem, například mořeplavce a objevitele Kryštofa Kolumba.

"Nemůžeme Calvina Griffitha vymazat z historie Minnesoty Twins. Ale věříme, že odstranění jeho sochy je nezbytným krokem k tomu, aby každý fanoušek i zaměstnanec mohl mít na (stadionu) Target Field pocit, že je tu vítaný a v bezpečí," uvedl klub, jenž o odstranění sochy informoval v den 155. výročí ukončení otroctví v USA.

Reklama

Související témata: