Hlavní obsah

České basketbalistky los domácího MS potěšil

KARLOVY VARY

Karlovarský los mistrovství světa basketbalistek, který příští rok na přelomu září a října uspořádá Česká republika, potěšil domácí hráčky i jejich trenéra Lubora Blažka. Skupinu D, v níž narazí na Rusko, Argentinu a Japonsko, označili za "hratelnou". I když optimismus krotí, věří, že dosáhnou na základní cíl a budou jedním ze tří postupujících celků do osmifinálové skupiny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kateřina Elhotová (vlevo), trenér Lubor Blažek (uprostřed) a Markéta Bednářová po losování mistrovství světa.

Článek

"Zatím bych úsměvy šetřil. To můžeme dělat, až postoupíme. Jestli ta skupina je, nebo není přívětivá, se rozhodne až na hřišti. Osobně jsem čekal, že dostaneme papírově těžší skupinu, tipoval jsem Brazílii, Bělorusko a Koreu. Tohle vypadá trochu snadněji, ale je třeba být ve střehu," řekl Blažek na tiskové konferenci.

Ve svých losovacích prognózách byla téměř stoprocentní rozehrávačka USK Praha Markéta Bednářová. Pouze očekávala, že v osudí na český tým zbude Mali místo Japonska. "Byl to spíš tip než přání. Myslím, že naše skupina není špatná, všechno to jsou přijatelní soupeři. Už jsme všechny dokázaly porazit, což je pro náš pocit také důležité," řekla Bednářová.

Její spoluhráčka z USK Kateřina Elhotová logicky vidí nejtěžšího protivníka v Rusku, šestinásobném vítězi mistrovství světa, které zaostává jen za držitelem sedmi titulů USA. Elhotová má už ale i zkušenosti ze zápasů s Argentinou a Japonskem, které Češky loni v červnu zdolaly v olympijské kvalifikaci.

Argentina hrála otevřeně

Elhotová dokonce v Madridu nasázela Argentině 15 bodů. "U Argentiny si pamatuju, že hrály hodně otevřeně a my těžily hodně z individuálních nájezdů do koše. Také neměly moc dlouhých hráček, takže jsme se prosazovaly přes naší pivotku Petru Kulichovou. A pomohlo nám i to, že se během utkání zranila jejich nejlepší hráčka Sánchezová," zavzpomínala Elhotová na utkání, v němž Češky vyhrály jasně 77:55.

Bednářová si zase vybavila zápas s Japonskem, po němž tehdejší tým kouče Jana Bobrovského slavil postup na OH do Pekingu. "Japonsko má hodně nepříjemný a atletický způsob hry, typický pro asijské týmy. Výborně střílejí z dálky, klidně i dva metry za trojkou. Argentina nám asi bude trochu bližší svým stylem," řekla Bednářová.

Zástupce českého týmu těší i to, že se v zahajovacím utkání vyhnou silnému Rusku a naopak se poměří s relativně přijatelnější Argentinou. "Dopředu to vypadá lépe, protože ten první zápas je veledůležitý pro psychiku mužstva. Ale dopředu je těžké odhadovat, jak to bude vypadat v reálu. Důležité bude i to, jak se vyrovnáme s velkým tlakem, který na nás jako na pořadatele bude vytvořený," upozornil Blažek.

Ten ví, že jeho tým musí v základní a případně následné osmifinálové skupině ztratit co nejméně zápasů, aby se v play off vyhnul velmocím USA, Austrálii nebo Brazílii, které číhají v druhé polovině pavouka. "V první fázi na ně sice nenarazíme, ale když bychom si nevytvořili dobrou výchozí pozici, mohlo by to být pekelné," uvedl Blažek.

Reklama