Hlavní obsah

Ruská basketbalová hvězda přijala americké občanství. Jde jen o formalitu, tvrdí

PRAHA

Podával si ruku s prezidentem Medveděvem, doma ve vitríně má zlato z mistrovství Evropy, na olympiádě v Pekingu nesl ruskou vlajku. Okolnosti, které se každému nepoštěstí. Takový je krátký výčet basketbalisty Andreje Kirilenka. Teď ale hráč Utahu v NBA přijal americké občanství. „Je to jen změna statusu,“ řekl pro Salt Lake Tribune.

Článek

Díky tomuto rozhodnutí se ruský basketbalista nevyhnul ani zkoušce, která je pro získání občanství povinná. „Musíte znát historii USA, to nebyl problém, ve škole jsme měli hodně historie,“ přiznal Kirilenko, který byl draftován v roce 1999 v prvním kole Utahem. Za pět let už patřil do All-Star NBA. To se psal rok 2004.

„Zelenou kartu jsem měl už dlouho. Byla to jen otázka času, žiji tu deset let, oba moji synové jsou Američané. Jde jen o změnu statusu,“ vysvětloval novinku ve svém životě devětadvacetiletý hráč, jenž hraje za mužsto, které sídlí v Salt lake City, hlavním městě státu Utah.

Ale to hlavní je: Druhé občanství nebude mít vliv na případné spojení ruské reprezentace a tohoto 206 centimetrů vysokého hráče.

Kirilenko, který v NBA hrál doposud jen za Utah, odehrál v tomto týmu 698 utkání a zaznamenal 8517 bodů, což je průměr 12,2 bodů na zápas.

Co se týče ruských sportovců je jedním z nejlépe finančně ohodnocených. Jeho příjem činí 14 miliónů dolarů ročně. Hvězdná kariéra tohoto basketbalisty se dala očekávat. V šestnácti letech se stal nejmladším hráčem ruské ligy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články