Hlavní obsah

Bílá čokoláda v akci. Lepší kousky dnes v NBA neuvidíte

Během dvanácti let v NBA dospěl Jason Williams k nevýraznému průměru 10 a půl bodu na zápas. A přesto je potetovaný chlápek s výstižnou přezdívkou 'Bílá čokoláda' nezpochybnitelnou basketbalovou legendou. Ve středu slavil pětačtyřicátiny, sestřih jeho nejlepších přihrávek ale nestárne. Ostatně, přesvědčte se sami.

Foto: Profimedia.cz

Jason Williams (vpravo) při Utkání legend NBA v roce 2018.

Článek

Před dvěma lety si Williamse pozvali do studia, aby mu pustili ty nejspektakulárnější pasy současných hvězd. Bývalý hráč Sacramenta, Memphisu, Miami a Orlanda je znuděně pozoroval a pak jen utrousil: "Už jsem viděl lepší." A hlavně je sám vytvářel.

Williams si vzal k srdci klíčovou poučku, že základem basketbalu je přihrávka. "Lidi mi říkali, abych střílel, jenže já si ty nahrávky tak užíval," tvrdil šampion NBA z roku 2006.

Rodák ze Západní Virginie vnesl do zápasů nejlepší basketbalové ligy hravost a fantazii. Občas se zdá, že nesledujete profesionální utkání, ale exhibici Harlem Globetrotters.

Soupeři se báli, že je ztrapní

Jenže Williams dělal na začátku tisíciletí nazdárky z těch největších hvězd. Povodil si Kobeho Bryanta, člena Dream Teamu z olympiády 1992 Johna Stocktona i jednoho z nejlepších obránců historie Garyho Paytona.

"Jakmile začal zápas proti Jasonovi, nikdo neměl zájem ho bránit. Všichni se báli, že je ztrapní," líčilo další eso Tracy McGrady.

A Williams to dělal s odzbrojujíci lehkostí, jakoby hrál někde na školním hřišti. Ze všech těch přihrávek za zády, za hlavou, bez toho, aby sledoval, kam míč letí, se jen točí hlava.

Svůj nejproslulejší kousek předvedl už při zápase nováčků na All-Star Game v roce 2000. Už se zdálo, že při protiútoku nahrává levou rukou za zády, pak ovšem ťukl pravým loktem do míče, který skončil u spoluhráče Raefa LaFrentze. Dokonalý okamžik ale překazil faul Jamese Poseyho...

Diváci v Oaklandu nejprve příliš netušili, co to vlastně viděli. Při opakovaném zpomaleném záběru se však spustily ohromné ovace.

I po letech však Williamsovy 'sebrané spisy' vyvolávají nadšení a čistou radost.

"Jasone, ty jsi pro mě jeden z nejlepších rozehrávačů historie," řekl Williamsovi Shaquille O'Neal. A měl naprostou pravdu.

Reklama