Hlavní obsah

Dopadnout líp než chlapi, přejí si na ME volejbalistky

Marek BurkertPrávo

V generálkách s Německem dostaly české volejbalistky lekci, ale na dnes začínajícím evropském šampionátu v Srbsku by rády dopadly lépe než jejich kolegové nedávno v Karlových Varech. Volejbalisté snili o medaili, skončili desátí. Svěřenkyně kouče Jiřího Šillera by se rády prokousaly mezi nejlepších osm týmů kontinentu. Od roku 1997, kdy získaly na ME bronzovou medaili, však české ženy na takové umístění nedosáhly.

Foto: Sport.cz

České volejbalistky

Článek

Letos se základní skupina, hraná ve Zrenjaninu, jeví jako schůdná. „K mé spokojenosti stačí dobrý volejbal. Potom přijdou i vítězství,“ vyhlásil trenér před 650 kilometrů dlouhou cestou autobusem do dějiště mistrovství.

Klíčovým bude zřejmě hned úvodní sobotní duel s Rumunskem „Mají v kádru dvě výborné hráčky z italské série A1. Vede je srbský trenér, hrají dynamický volejbal,“ analyzoval pro ČTK Šiller, který za jasného favorita skupiny považuje Polky, šampiónky z let 2003 a 2005.

S Izraelem české volejbalistky změřily síly čtyřikrát v Evropské lize. „Sice jsme je vždy porazili, ale musíme k utkání přistoupit obezřetně,“ řekl kouč, jenž při posledním zúžení nominace vyřadil finskou legionářku Jakubšovou.

České družstvo potřebuje především rychle nabrat sebedůvěru. „Řekli jsme si, že na nepovedený poslední test v Německu rychle zapomeneme a nebudeme se už k němu vracet. Ale zápas, a hlavně chyby jsme si rozebrali,“ řekl Šiller.

Přímo do čtvrtfinále postupuje vítěz skupiny, týmy z druhé a třetí příčky čekají v Bělehradě osmifinálové boje.

Nominace na ME:
Nahrávačky: Lucie Mühlsteinová (Bialystok/Pol.), Šárka Kubínová (Prostějov). Blokařky: Kristýna Pastulová (Igtisadči Baku/Ázerb.), Ivana Plchotová (Dabrowa Gornicza/Pol.), Ivona Svobodníková (Brno).
Smečařky: Helena Havelková (Arsizio/It.), Šárka Barborková (Villa Cortese/It.), Šárka Melichárková (Brno), Andrea Kossanyiová (Olymp).
Univerzálky: Aneta Havlíčková (Arsizio/It.), Tereza Vanžurová (Olymp).
Libero: Julie Jášová (Aurubis Hamburk/Něm.).
Program ve skupině C:
sobota 24. 9.: Rumunsko (19 h, ČT 4), neděle 25. 9.: Polsko (16 h), pondělí 26. 9.: Izrael (16 h, ČT 4).

Reklama