Hlavní obsah

Nymburk podlehl Charleroi a Evropskou ligu si nezahraje

CHARLEROI

Basketbalisté Nymburka na Evropskou ligu nedosáhli. Ve finále kvalifikace podlehli domácímu Charleroi 53:79, na čemž se šesti body, dvěma doskoky a sedmi asistencemi podílel i český reprezentant Jiří Welsch, a čeká je tak znovu Evropský pohár ULEB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Welsh v dresu madridského Estudiantes (vlevo) brání Chestera Simmonse z Nymburka.

Článek

Zatímco v předchozích zápasech s Banvitem a Chimki Moskva se Nymburk opíral o skvělé starty do utkání, dnes bylo od začátku ve výhodě Charleroi. Po čtyřech minutách vedlo 10:2. Nymburk se sice vzchopil a těsně před koncem první čtvrtiny se ujal vedení 13:12, ovšem to bylo naposledy v utkání.

V úvodu druhé čtvrtiny předvedlo Charleroi sérii 16:4 a získalo uklidňující náskok. Nymburku se přes důraznou obranu nedařila střelba. Trápil se i Chester Simmons, který se nedokázal příliš často prosazovat přes obránce Charleroi v čele s Welschem a utkání zakončil s osmi body.

Naopak útok belgického mistra se opíral o dvojici Američanů Chris Hill, Demont Mallet, kteří dohromady zaznamenali 39 bodů. Hill k tomu přidal i 12 doskoků.

Na Nymburku bylo vidět, že se v předchozích zápasech vydal ze všech sil a nemá energii na to se vrátit do zápasu. Charleroi tak neustále zvyšovalo náskok a v závěru si mohlo s fanoušky užívat druhý postup do Evropské ligy za sebou.

Naopak Nymburk podruhé za sebou do elitní společnosti neprošel a znovu právě vinou belgického celku. Loni ho Charleroi vyřadilo již v prvním kvalifikačním kole, které se tehdy hrálo na dva zápasy. Venku Nymburk prohrál 68:79, doma pak zvítězil 73:71, ale to nestačilo.

Spolu s Charleroi do Evropské ligy postoupil Galatasaray Istanbul, který vyhrál kvalifikační skupinu A. V jejím finále porazil Lietuvos Rytas 71:63.

Kvalifikační turnaj o účast v Evropské lize basketbalistů:
Skupina B:
Finále: Charleroi - Nymburk 79:53 (15:13, 34:21, 54:36)
Nejvíce bodů: Hill 21, Mallet 18, Green 12, Beghin 11 - Lawrence 10, Wilson 9, Simmons 8. Rozhodčí: Pukl (Slovin.), Jovčič (Srb.), Herceg (Chorv.). Fauly: 23:25. Trestné hody: 25/20 - 19/12. Trojky: 7:3. Diváci: 1000.
Skupina A:
Finále: Lietuvos Rytas - Galatasaray 63:71 (28:30).

Reklama

Související témata: