Hlavní obsah

Házenkářky věří, že se už přestaly řítit dolů

Po letech herní i výsledkové bídy to vypadá na probuzení reprezentace házenkářek. Česko nehrálo ME od roku 2004 a kvalifikace vždy končila krachem. Ale boj o šampionát, který bude hostit příští rok Nizozemsko, začal národní tým excelentně.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Česká házenkářka Michaela Hrbková (vpravo). Ilustrační foto.

Článek

V Rakousku, které patří do elitní evropské desítky, zvítězil 36:26. „Mám velkou radost, jak to holky zvládly. Nachystali jsme se tak dobře, že Rakušanky od dvacáté minuty téměř nevěděly, co hrát,“ míní trenér Jan Bašný s přesvědčením, že konečně zastavil výkonnostní propad týmu. „Přestali jsme se řítit dolů a zrodila se i cenná výhra,“ tvrdí.

„Propast mezi celky z absolutní špičky a námi se ještě netenčí, což drasticky ukázala kvalifikace o letošní MS proti Černé Hoře. Rakušanky, které jsou o patro níž, proti nám ale nebyly schopné prosadit se na postavenou obranu a režii utkání nepřevzaly, ani když bránily dvě klíčové spojky osobně,“ uvažuje kouč.

Chválí hlavně brankářku Raníkovou a střelkyni Černou. „Hodně si cením i pečlivé práce Štěrbové se Simerskou v obraně. Po výsledku ze Südstadtu si musíme přiznat, že je tu rozhodně šance postoupit,“ dodává Bašný s vírou, že zlepšení házenkářky potvrdí i v přetěžkém duelu proti obhájkyním stříbra Švédkám. Ty na úvod kvalifikace zdolaly doma Slovinsko 27:20 a s Českem hrají zítra od 16 hodin v Mostě.

Reklama