Hlavní obsah

Třináctihodinové jednání přiblížilo konec výluky v NBA

NEW YORK

Výluka v basketbalové lize NBA by mohla brzy skončit. Majitelé klubů a hráčská asociace se na středečním třináctihodinovém jednání přiblížili k dohodě. Díky ní by mohlo být stále možné odehrát základní část, která měla odstartovat 1. listopadu, jen bez úvodních dvou týdnů soutěže.

Foto: Jeff Haynes , Reuters

Hvězdy NBA by se už brzy mohly vrátit na palubovku.

Článek

Středeční schůzka se točila především kolem platového stropu. Hráči bojují za jeho zachování, majitelé chtějí stanovit jasnější pravidla a pokutovat jeho překročení tak, aby se srovnal rozdíl mezi týmy.

Komisionář soutěže David Stern varoval, že kvůli krachu dlouhého maratónu vyjednávání z minulého týdne jsou v ohrožení i zápasy plánované na konec prosince. Jeho zástupce Adam Silver však naznačil, že by za určitých okolností bylo možné dokonce odehrát kompletních 82 zápasů.

Hráči trochu slevili

Na nečekané středeční schůzce prý obě strany vystupovaly vstřícně. Hráči setrvali u svých požadavků na podíl z příjmů, bude jim stačit 52,5 procenta z více než 4,3 miliardy dolarů. Podle předcházející kolektivní smlouvy přitom měli podíl 57 procent, majitelé naposledy trvali na dělení jedna ku jedné.

Výluka soutěže kvůli chybějící kolektivní smlouvě trvá od 1. července už 118 dnů. Na začátku října byly zrušeny úvodní dva týdny ligy, přesně 100 zápasů. NBA měla začít i s českým nováčkem Janem Veselým, kterého draftoval Washington.

Reklama