Hlavní obsah

Slovenským klubům i reprezentaci hrozí vyloučení z basketbalových soutěží

BRATISLAVA

Pokud Slovenská basketbalová asociace (SBA) nesplatí dluh evropské sekci Mezinárodní basketbalové federaci (FIBA Europe) ve výši 200 tisíc eur (asi 5 miliónů Kč), hrozí slovenským klubům i reprezentaci vyloučení z evropských soutěží. „Pro náš klub by to bylo likvidační a znamenalo by to konec velkého basketbalu v Košicích,“ řekl agentuře SITA manažér klubu Good Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Denis Clemente z Nitry (vpravo) v utkání proti Oldenburgu

Článek

FIBA poskytla půjčku ve zmíněné výši 20. ledna 2011. Hlavní zárukou na splácení půjčky měla být tehdejší generální sekretářka SBA Nataša Hrisenková, která je rovněž členkou Rady FIBA Europe. Nové vedení SBA v čele s Jaroslavem Janáčem však bez udání důvodu Hrisenkovou z SBA vyloučilo.

Nové vedení SBA nepřistoupilo k jednání s FIBA Europe, ignoruje podmínky smlouvy a dokonce napsalo urážlivý dopis, v němž zpochybnilo osobu právníka, který FIBA Europe zastupuje. Generální sekretář FIBA Europe Nar Zanolin přijel osobně do Bratislavy, aby vysvětlil podmínky splácení půjčky. Zanolin žádá stanovisko do 11. listopadu 2011 do 12 hodin. Pokud Slovensko dluh nevyrovná, Zanolin navrhne Radě FIBA Europe vyloučení slovenské reprezentace a klubů z evropských soutěží. Týká se to klubů Good Angels Košice, MBK Ružomberok a BK Bemaco SPU Nitra.

Manažér klubu Good Angels Košice věří, že k dohodě dojde. „Nejsme první federace, která má problémy. Jednalo by se však o vážný precedent. My své závazky plníme, ale jsme v pozici rukojmího tohoto problému. Pokud nás vyloučí z Euroligy, budeme to respektovat, ale budeme žádat náhradu škody,“ dodal Jendrichovský.

Reklama

Související témata: