Hlavní obsah

Volejbalisté porazili v úvodu kvalifikace na OH po boji Lotyšsko

Čeští volejbalisté vstoupili do první fáze olympijské kvalifikace vydřenou výhrou nad Lotyšskem. Ve francouzském Tourcoingu dnes zvítězili po velkém boji 3:2 po setech 21:25, 26:24, 25:20, 23:25, 16:14. V pátek se výběr trenéra Jana Svobody utká s Belgií a případná výhra ho posune do semifinále.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Český blokař Jakub Veselý (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči.

Článek

Velkou měrou se o výhru zasloužil univerzál Štokr, autor 34 bodů, ale na palubovce se kromě druhého nahrávače Zapletala protočili všichni hráči. V rozhodujícím tie-breaku Češi prohrávali 10:11. Dokázali se dostat k prvnímu mečbolu, který ještě nevyužili. Při druhém pak po dvou hodinách donutili soupeře chybovat.

Od prvního setu hráli lépe Lotyši. Nezadržitelný byl především Egleskalns, kterého volejbalisté nad sítí jen těžko zastavovali. Po ztracené první sadě prohrávali Češi ve druhé už o pět bodů 13:18 a pak 22:24, ale oba setboly odvrátili. Ziskem čtyř míčů v řadě dokázali sadu zachránit za pomoci neprostupných bloků a útoků Štokra.

Ve třetím setu volejbalisté od začátku dominovali, ale ve čtvrtém opět chybovali, a proto musel rozhodnout tie-break. V tom měli volejbalisté pevnější nervy.

V pátek se střetnou s Belgií, která hraje s Lotyšskem o den dříve, a vítězství je posune do semifinále. V tom by narazili na Francii, Německo, nebo Řecko. Do květnové hlavní olympijské kvalifikace postoupí pouze celkový vítěz.

Olympijský kvalifikační turnaj ve volejbalu mužů v Tourcoingu (Francie):
ČR - Lotyšsko 3:2 (-21, 24, 20, -23, 14)
Rozhodčí: Bernaola (Šp.), Stanisic (Švýc.). Čas: 122 min.
Sestava ČR: Hudeček 9, Mach 1, Štokr 34, Popelka 4, P. Konečný 12, Ticháček 2, libero Kryštof - D. Konečný 8, Holubec 2, Pláteník 10, Veselý 5.

Reklama

Související témata: