Hlavní obsah

Veselý poprvé zazářil, podle spoluhráčů se stává oblíbencem fandů

WASHINGTON

Český basketbalista Jan Veselý při svém druhém utkání ve slavné NBA poprvé zazářil a získal si na svou stranu fanoušky Washingtonu. K premiérové výhře v sezóně pomohl čtyřmi body, ale především skvělou obranou podtrženou pěti získanými míči, čímž vyrovnal nejlepší výkon dosavadního průběhu sezóny. Podle spoluhráče Nicka Younga se stal Veselý novým oblíbencem fandů.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý vstřelil Torontu čtyři body.

Článek

Při nedělní premiéře proti Minnesotě byl Veselý hodně nervózní, což se projevilo i při trestných hodech, přičemž tím prvním netrefil ani obroučku a sklidil za to posměch. Proti Torontu však na hřiště nastoupil jako vyměněný a sebevědomým výkonem dal na premiéru zapomenout.

"V prvním utkání jsem byl nervózní. Neustále jsem přemýšlel jak hrát, co čekat a podobně. Dnes jsem se ale cítil dobře," řekl Veselý novinářům po utkání. "Věřím, že takové výkony budu já i celý tým podávat v každém zápase," dodal.

Veselý předvedl výbornou obranu

Veselý zářil hlavně v obraně a po dvou startech má průměr 2,5 získaného míče na zápas, přičemž lepší je v této statistice jen hvězdný rozehrávač Los Angeles Clippers Chris Paul. Proti Torontu dokázal český basketbalista přibrzdit soupeřova střelce Andreu Bargnaniho. Pomohlo mu i to, že Ital praktikuje evropský basketbal, na který je Veselý zvyklý z působení v Partizanu Bělehrad.

Rovněž vypíchl míč španělskému rozehrávači Josému Calderónovi a samostatný únik zakončil efektní smečí obouruč, za což sklidil ovace vestoje. Ve druhé půli pak přidal dva body po nahození dalšího nováčka Shelvina Macka, když dokázal rovnou ze vzduchu i v těžší pozici umístit míč do obroučky. Všechny tři koše v NBA tak zatím dal z bezprostřední blízkosti.

Nejlepší střelec Washingtonu Nick Young po utkání složil Veselému poklonu, když se novinářům z legrace přiznal, že asi začne žárlit, protože se z Veselého stává nový miláček fanoušků. "To si nemyslím. Dnes to byl především týmový výkon. Nick nám zas hodně pomáhal v útoku, my ostatní jsme pomohli v obraně," odmítl chválu Veselý.

Reklama

Související témata: