Hlavní obsah

ČR - Švýcarsko 27:27Po velkém házenkářském trápení remíza

Zubří

Boj o účast na prosincovém mistrovství světa bude pro české házenkářky daleko složitější, než si po losu kvalifikace myslely. Na domácí půdě v Zubří po hodně rozpačitém výkonu jen remizovaly se Švýcarskem 27:27 a postupujícím tak budou vítězky úterní odvety.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Vlevo česká házenkářka Kamila Kordovská v zápase se Švýcarskem.

Článek

Reprezentantky se poprvé v utkání dostaly do vedení až deset vteřin před koncem, jenže doslova se závěrečným hvizdem umožnily soupeřkám vyrovnat. „Nebylo to dobré, vůbec jsme se nedostali ke hře, kterou jsme si plánovali a holky se vlastně celým zápasem protrápily a nakonec se zrodil pro nás ještě přijatelný výsledek znamenající, že ve Švýcarsku se bude hrát vlastně znovu od nuly," říkal trenér Jan Bašný, jehož také trápilo, že kvůli zranění nemohly zápas dokončit dvě zkušené hráčky, Marčíková a Knedlíkovou.

Hráčky připouštěly, že zůstaly dost za očekáváním. „Zápas se nám vůbec nepovedl, představovaly jsme si na cestu do Bernu úplně jiný výsledek. Dánský trenér ale hodně zvedl úroveň švýcarské reprezentace. Budeme to mít při odvetě těžké, ale jsem přesvědčena, že pokud zlepšíme výkon, můžeme tam vyhrát," tvrdila Kamila Kordovská.

České házenkářky od začátku hrály hodně křečovitě, dělaly spoustu chyb a proti švýcarským spojkám se absolutně nedařilo brankářkám. Kudláčková chytající poprvé od únorové zlomeniny klíční kosti a zápěstí měla v zápase pouze14procentní úspěšnost zákroků, jenže střídající gólmance Mučkové se nevedlo o moc lépe.

Už ve 12. minutě byl stav 4:7 a vedení Švýcarek se netenčilo, protože se mohly spolehnout i na výborný pohyb a patřičnou agresivitu v obraně. „Trochu nás soupeřky takovým stylem házené překvapily, ale vůbec nevím, proč my odehrály celou první půli tak vlažně. Hlavně obrana nám nefungovala, gólmankám jsme vůbec nepomohly," uznala Michaela Hrbková.

V první části reprezentantky pouze dotahovaly skóre, gólově se neprosazovaly ani tradiční opory Jeřábková a Malá. Naopak Kündigová byla dlouho neomylná při sedmičkách i z pozice ostré spojky. „Trenér musel o přestávce v šatně dost zvýšit hlas, ale i samy jsme cítily, že takhle nemůžeme v boji o šampionát pokračovat," říkala nejlepší střelkyně Hrbková hrající už 150. zápas za národní tým.

České zlepšení ve druhé půli bylo jen nepatrné, přesto se ve 42. minutě povedlo extrémní bojovností vyrovnat na 18:18. Jenže znovu přišly na straně domácích zahozené brejky, zbytečné ztráty míče. Když Švýcarky šest minut před koncem získaly dvoubrankový náskok (23:25), bylo patrné, jak si nervózní české hráčky zase přestávají věřit.

Až Mučkovou chycená sedmička vrátila družstvu alespoň trochu sebevědomí, šňůru tří branek během 100 vteřin završil gól Kordovské, jenž se zdál být už vítězným. Jenže v poslední sekundě propadla střela Hodelové rukama brankářky a oba celky se tak rozešly smírně.

Úvodní utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa házenkářek:
ČR - Švýcarsko 27:27 (12:14)
Branky: Hrbková 9/5, Kordovská 4, Marčíková 2, Kvášová 2, Hurychová 2, Knedlíková 2, Jeřábková 2, Tichá 2, Zachová, Malá – Kündigová 8/3, Hodelová 5, Gautschiová 4/1, Kährová 3, Cavallariová 3, N. Freyová 2, Altherrová, Rinerová. Rozhodčí Lidacká, Lesiaková (obě Pol.), vyloučení 5:4, sedmimetrové hody 5/5:5/4.
Odveta se bude hrát v úterý 20. dubna od 20.15 h na bernském předměstí Gümligen.

Reklama