Hlavní obsah

Za návrat domů jim hrozí vězení. Třicítka Australanů uvízla v Indii

Uvízli v koronavirovém pekle. Více než třicítka hráčů, trenérů a členů realizačního týmu australského kriketového mužstva uvízla v Indii poté, co Melbourne vyhlásilo zákaz přicestovat z této země kvůli indické mutaci koronaviru. Osobám, které by vládní nařízení porušili, hrozí vysoké pokuty i vězení.

Foto: Paul Childs, Reuters

Australský kriketista Andrew Tye slaví v utkání proti reprezentaci Anglie. Ilustrační foto.

Článek

V Indii, která zaznamenala rekordní přírůstek 400 000 nově nakažených nemocí covid-19, uvízlo přes 30 členů australského kriketového týmu. Austrálie totiž veškeré cesty ze země, která aktuálně bojuje s nejtěžší vlnou nákaz nemocí covid-19, zakázala.

„Cestovali tam soukromě," uvedl už dříve k cestě týmu na turnaj premiér Morrison. „Jejich cesta nebyla součástí australského turné," dodal premiér, který zdůraznil, že ani australské kriketové hvězdy nemohou počítat s privilegii v otázce nových vládních nařízení.

Hvězdní hráči Adam Zampa a Kane Richardson ve čtvrtek z Indie domů ještě přicestovat stihli, využili k tomu komerční let z Dauhá. Premiér Scott Morrison ale v sobotu oznámil, že všechny lety z Indie, kterých šlo doposud využít k přicestování do země, se s okamžitou platností uzavírají.

Za porušení vládního nařízení hrozí vězení až na pět let a pokuta 66 tisíc australských dolarů (přibližně 1,1 milionu korun).

Organizátoři turnaje se v minulém týdnu dostali pod palbu kritiky. Dějiště kriketového podniku Twenty20 leží totiž jen několik stovek metrů od největší nemocnice v Dillí, kde aktuálně umírá velké množství pacientů kvůli kritickému nedostatku kyslíkových lahví.

Reklama

Související témata: