Hlavní obsah

Nastoupí vůbec Írán? Český basketbal řeší i v Izraeli

Praha

Po vítězné olympijské kvalifikaci v Kanadě letěl na chvíli domů do Izraele, pak se přesunul do Prahy a za pár dnů vyrazí do Japonska. Půlku světa během dvou týdnů obletí kouč českých basketbalistů Ronen Ginzburg, ale to je pro něj snesitelná daň za úspěch v podobě postupu na olympiádu.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg během zápasu s Řeckem.

Článek

Také v jeho rodném Izraeli rezonoval úspěch českého týmu, byť v trochu odlišných tématech. „Nejvíc se mluví o našem zápasu s Íránem. Protože když mají nastoupit íránští sportovci proti izraelským, často to vzdají,“ připomíná Ginzburg.

Írán totiž židovský stát neuznává, považuje ho za svého nepřítele a svým sportovcům zakazuje se utkávat s izraelskými soupeři. Když to třeba íránský judista Sajíd Mollají porušil a na mistrovství světa v roce 2019 neodstoupil, kvůli obavám o vlastní bezpečí emigroval.

„Já věřím, že proti nám normálně nastoupí, když jsem pod českou vlajkou. Každopádně je to v Izraeli velký příběh, já a Írán, ptají se mě na to víc než na celou olympiádu. Ale já jsem sportovec, ne politik,“ krčí rameny 57letý Ginzburg, jenž už má vedle izraelského i české občanství. Soubojem s Íránem jeho výběr turnaj zahájí příští neděli od 3.00 SELČ.

Do té doby tým absolvuje pět tréninků v Česku, po víkendu se na dvě části přesune do Tokia a čtyři tréninky má v plánu v dějišti her. V přípravě má Ginzburg vedle dvanáctky hrdinů z kanadské Victorie i čtveřici dalších hráčů včetně Davida Jelínka, který se do reprezentace vrátil po pěti letech.

„Chceme si být jistí, že když se někdo zraní nebo nebude v dobré kondici, dokážeme ho nahradit. Proto jsme doplnili tým nejlepšími hráči, kteří byli k dispozici,“ vysvětluje kouč. A jakou šanci mají se do finální nominace dostat? „Uvidíme,“ tajemně se usměje. Menší šrámy si do přípravy přinesli jen Blake Schilb a Jaromír Bohačík.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

Vedle svého týmu Ginzburg pozorně sleduje i přípravu soupeřů ve skupině. Zatímco o Íránu se informace shánějí složitěji, o favorizovaných týmech Francie a zejména USA má dokonalý přehled. „Ta jména v jejich týmech není ani třeba zmiňovat, ale znáte nás. Často jdeme do zápasu jako outsideři, ale když ze sebe vydáme všechno, umíme překvapit,“ ví.

Dvě překvapivé porážky si na své konto připsali basketbalisté USA, když nestačili na Nigérii a Austrálii. Další komplikací pro favorita turnaje je vyřazení z kádru elitního rozehrávače Bradleyho Beala kvůli blíže neupřesněnému nesplnění podmínek koronavirového protokolu. Z preventivních důvodů pak tým zrušil plánovanou přípravu v Las Vegas proti Austrálii, z nominace vypadl i Love.

Ginzburg ale nečeká, že by se tyto lapálie na týmu USA výrazněji podepsaly. „V posledním zápase už porazili Argentinu a budou se zlepšovat každým dnem. K týmu se hráči přidávají postupně, tak potřebují čas na sehrání,“ připomíná.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články