Hlavní obsah

Hadrava by se rád zapsal do paměti příštím generacím. Jen ho mrzí, že se doma neukáže tátovi

Martin KézrSport.czPrávo

Volejbalové geny zdědil po otci Milanovi, kterého Jan Hadrava ničím nezapře. Pro 30letého univerzála je ME v Česku jedinečnou událostí, při níž by rád prožil sportovní vrchol. Předchozí evropský šampionát doma, v roce 2011 v Karlových Varech, končila reprezentace už v osmifinále. „Táta byl tehdy asistentem u nároďáku, tak jsem to sledoval pozorně. Spíš je ale pro nás inspirací, jak tady v ostravské hale zahráli naši předchůdci v čele se současným trenérem Novákem na mistrovství před dvaceti lety, kde obsadili čtvrté místo," říká Hadrava.

Foto: Český volejbal

Český volejbalista Jan Hadrava.

Článek

„Přál bych si, aby na nás příští generace taky vzpomínaly, že jsme doma urvali pěkný výsledek," cílí letošní ambice až někam ke čtvrtfinále. „K tomu ale bude potřeba super výkon v každém utkání, už skupinu máme hodně těžkou," uvědomuje si český volejbalista, jehož jen mrzí, že ho v Ostravě na vlastní oči neuvidí hrát táta.

Bývalý reprezentant a úspěšný trenér dnes působí v pražském beachovém klubu Hamr. „Bohužel v pátek odjíždí do Itálie na soustředění. Trochu mu mám za zlé, že si to nenaplánoval jinak. Furt mi ale radí, abych byl připravený fyzicky i mentálně," líčí.

O podporu svých blízkých z hlediště ale Hadrava nepřijde. „Máma s bráchou a ségrou přijedou už v pátek večer na Slovince, snad se sem s někým z rodiny dostane i žena s malým. Lístky mám připravené, ale teprve uvidím, pro koho a snad jich budu potřebovat na víc utkání než jen na pět ve skupině," míní.

Foto: ČVS

Zkušený volejbalový reprezentant Jan Hadrava se těší na ME. Pro zápas s Itálií bude mít o motivaci postaráno.

Nemůže se už dočkat po téměř dvou letech konečně velkého zápasu před publikem. „Ve víru zápasu sice tolik nevnímám, jestli někdo něco říká nebo řve, ale pro to soustředění a zápal do hry jsou diváci důležití," říká.

Současné horší období české mužské reprezentace podle Hadravy souvisí s tím, že málo hráčů má zkušenost ze zahraničních lig. „Když se kluci nedostanou ven, nepoznají jiné volejbalové životy ani odlišnou mentalitu. Hrál jsem v Polsku, Itálii i Francii, kde jsou všechna ligová utkání nesmírně vyrovnaná a v bouřlivé atmosféře, hráč se tam ocitá pod úplně jiným tlakem, uvažuje.

Hadravův blízký kamarád i parťák z loňské sezony plážového volejbalu Donovan Džavoronok, hvězda italské Monzy, odmítl na letošním ME reprezentovat. „Čekal jsem, že se mě na to média budou ptát. Snažil jsem se ho přemluvit, ale má své důvody, kterou jsou pro něj asi důležitější, chce se v klidu nachystat na sezonu v klubu. Smečař jeho typu nám chybí, ale doufám, že nakonec bude litovat, že tady s námi nebyl a neužil si tu atmosféru šampionátu," tvrdí.

Reklama

Související témata: