Hlavní obsah

Toužím bojovat o medaili, říká Slovinec Venta po příchodu do Děčína

Děčín

Zajímavou posilu získali před sezónou basketbalisté Děčína. Na post prvního rozehrávače přišel uznávaný slovinský hráč Matej Venta, který se pokusí svými kvalitami nahradit dosavadní děčínskou ikonu Levella Sanderse. „Bude to těžké, ale nebojím se nové role a beru ji jako výzvu,“ řekl Venta v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

V poslední době docela často měníte působiště v rámci české Mattoni NBL. Jak jste se dostal do Děčína?

V loňské sezóně jsem byl nejprve v Prostějově, ale kvůli finančním potížím klubu jsem z Moravy odešel. Přišla nabídka z Kypru. Vzhledem k tomu, že rodina nechtěla se mnou tak daleko cestovat, rozhodl jsem se pro Jindřichův Hradec. V létě měla zájem Ostrava i existovaly nějaké náznaky z Itálie, přesto mě lákala možnost zůstat v Čechách. Už teď mohu říci, že přestupem do Děčína jsem udělal správný krok.

Cítíte se jako nástupce zmíněného Sanderse?

Levell Sanders má v basketbale velké jméno. Pro Děčín odvedl obrovský kus práce. Určitě bude trvat nějakou dobu, než tým najde styl bez něho. Bude těžké ho zastoupit, ale vítám šanci, jakou jsem dostal. Se Sandersovým přestupem do Pardubic se musí vyrovnat děčínští hráči i fanoušci.

Jak vidíte ambice Děčína v nové sezóně?

Toužím bojovat o medaili. V Mattoni NBL jsem získal se třemi kluby už tři medailová umístění - zlato s Nymburkem, stříbro s Novým Jičínem a Prostějovem.

Takže byste rád sbírku doplnil o bronz?

Na to odpovím také otázkou - proč jenom bronz? Chceme usilovat o co nejlepší konečné postavení v tabulce. Nymburk je svou kvalitou někde jinde, ale to neznamená, že i v zápasech s ním mu předem odevzdáme dva body. Hodláme v každém utkání pracovat naplno.

Kde jste se naučil tak výborně česky?

Žiju tady už pět let a mám respekt k zemi, v níž působím. Třeba mi znalost češtiny může pomoci i v budoucnosti.

Dokonce jste v září při mistrovství Evropy, které se konalo ve „vašem" Slovinsku, byl ve studiu České televize jako expert a spolukomentátor.

Byl jsem za tu možnost rád. Získal jsem nevídanou televizní zkušenost.

Reklama

Související témata: