Hlavní obsah

Nymburk - Cibona 84:76Nymburk má v Evropském poháru první výhru, porazil Cibonu

Nymburk

Basketbalisté Nymburka ve druhém utkání Evropského poháru na domácí palubovce porazili Cibonu Záhřeb 84:76 a odčinili úvodní prohru v Ostende. Hlavní podíl na triumfu měl pivot Rašid Mahalbašič, autor 25 bodů. Nymburk má po dvou duelech vyrovnanou bilanci, naopak Cibona zatím neuspěla. Z šestičlenné základní skupiny postoupí dál tři nejlepší týmy. Další zápas Nymburk sehraje příští středu v Le Mans.

Foto: David Taneček, ČTK

Darko Planinič (vlevo)a Darryl Strawberry ze Záhřebu a Tre Simmons z Nymburka (vpravo) v utkání s Cibonou Záhřeb.

Článek

Na Nymburku poslední porážky v Ostende a Doněcku zanechaly zjevné stopy. A navíc jako by Středočechy svázala nervozita při jejich prvním domácím vystoupení na mezinárodní scéně v sezoně. Nymburku v první fázi utkání dlouho nevycházela obrana a Cibona si držela mírný náskok i díky mnohem lepšímu doskoku. K solidnímu představení se navíc postupně rozehrál devatenáctiletý Šarič, možná největší evropský talent současnosti.

Domácí vrátil do hry bodový příspěvek Radoslava Rančíka, k němuž se pod košem přidal i hodně úspěšný pivot Mahalbašič. Efektivní duo mělo hlavní zásluhu i na obratu ve druhé čtvrtině: výrazné zlepšení Nymburka dokumentoval i Reynolds, který se blýskl skvělou individuální akcí a po jeho koši šel Nymburk do největšího trháku v zápase 40:31.

Dvojnásobní euroligoví šampioni se slavnou historií se ale v Polabí nevzdali. Nymburku vyrazili trumfy hned po přestávce, kdy zářila především dvojice Šarič - Žižič. Díky nim Cibona vyhrála čtyřminutový úsek 15:4, využila totálního kolapsu Nymburka a vzala si zpět vedení.

Zápas plný zvratů doložilo další vzepětí domácího souboru, v němž se do role lídra převtělil rozehrávač Reynolds. Závěrečné drama se dlouho lépe vyvíjelo pro Nymburk. Důležité pro něj bylo, když se tři minuty před koncem poprvé z trojkového oblouku trefil uzdravený střelec Simmons, který do té doby dalekonosné pokus míjel.

Vedení 76:70 si už domácí vzít nenechali i díky velmi intenzivní obraně. Skvěle hrající Mahalbašič minutu před koncem navíc skóroval s faulem a dal tak pečeť na první výhru Nymburka v eurocupové sezoně.

Evropský pohár basketbalistů - 2. kolo:
Skupina A:
ČEZ Basketball Nymburk - Cibona Záhřeb 84:76 (20:20, 41:35, 58:59)
Nejvíce bodů: Mahalbašič 24, R. Rančík 20, Reynolds 13 - Strawberry 18, Žižič a Blassingam 16, Šarič 13. Rozhodčí: Bissang (Fr.), Kowalski (Pol.), Milojevič (Maked.). Fauly: 21:19. Trestné hody: 24/16 - 17/11. Trojky: 8:3. Diváci: 650.

Reklama

Související témata: