Hlavní obsah

V Česku poznávám přátelské lidi, říká švédský volejbalista Sundberg

Josef Pešout, Lada KutějováSport.czPrávo

Zajímavou postavou ve volejbalové extralize mužů je 22letý švédský smečař Erik Anton Sundberg. Více než dvoumetrový dlouhán přišel do České republiky loni v létě z Belgie a nové působiště v Ostravě si celkem pochvaluje.

Článek

Jak by srovnal zmíněné dvě země, v nichž mimo rodné Švédsko působil? „Belgie je ekonomicky silnější, ale v Česku jsem spokojenější díky lidem kolem sebe. Jsou ke mně velmi přátelští," libuje si perfektní angličtinou Sundberg, který se v českém prostředí rychle zabydlel. Nejen kvůli společnému jazyku si rozumí a tvoří sehranou dvojici s týmovým kolegou Američanem Nickem Castellem, dalším cizincem v týmu.

„Chodím do Fora Nová Karolina, byl jsem i v zoologické zahradě a chystám se na vyhlídkovou věž, abych viděl Ostravu komplexně. Vařím si klasická jídla z domova a chodím do restaurací s přáteli, kteří mi radí, co mám ochutnat (úsměv). Mohu říci, že je to většinou dobrá volba," přibližuje smečař, který v sobě nezapře Švéda.

Hokej miluje

„Jako každý můj krajan mám rád hokej, uznávám světové hvězdy, jako jsou bratři Sedinové, Kronwall, Zetterberg, Alfredsson a z nedávné minulosti Matse Sundina. Pozorně sleduji olympiádu a držím palce Švédsku. V Soči je od nás velmi kvalitní tým," vykládá volejbalista a vysvětluje, proč se také nestal hokejistou. „Rodiče mě nechtěli dát na hokej, protože jsem byl drobný, a tvrdili, že tento sport je pro silnější typy chlapců. Naštěstí jsou i jiné přitažlivé sporty. V dětství jsem zkoušel fotbal a vybral jsem si nakonec volejbal. Nelituji toho," přesvědčuje Sundberg.

Hodně energie mu zabírají tréninky i zápasy, proto nezapomíná ani na relaxaci. „Rád poslouchám hudbu, prakticky všechny žánry," prozrazuje dílčí náplň volného času. Podle svých slov nezná žádné jiné švédské sportovce, kteří by působili v Česku na profesionální úrovni. „Beru to jako fakt a nijak se tím nezabývám," konstatuje.

Českou republiku zatím poznával jen při cestách za sportovními povinnostmi. „Učil jsem se o pamětihodnostech Prahy. Hlavním městem jsem několikrát projížděl a také jsme tam hráli extraligu, ale na procházku nebyl čas," objasňuje člen ostravského týmu. Společně se spoluhráči se chystá na play off ve volejbalové extralize. „Vím, že obhajujeme titul. Já jsem v klubu sice loni nebyl, ale pozitivní duch snad přetrval. Letos asi nebudeme favority. Všiml jsem si, že výbornou formu má Dukla Liberec. Nedávno jsme tam hráli a byl to velmi těžký soupeř, který touží po českém ligovém zlatu. Ale rozhodne se až na palubovce," přemítá už Sundberg o závěru sezóny.

Reklama