Hlavní obsah

USK Praha - Rivas Ecopolis 54:38Stav série 2:1Basketbalistky USK báječnou obranou vymazaly Rivas a slaví postup do finálového turnaje Euroligy

Praha

Šestý pokus o postup v play off mezi osm nejlepších týmů Euroligy už basketbalistkám USK Praha vyšel. V třízápasové sérii udolaly španělský Rivas zásluhou jasných domácích výher a od 7. dubna si zahrají poprvé v historii klubu finálový turnaj soutěže v ruském Jekatěrinburgu. V rozhodujícím středečním utkání vyhrály Pražanky 54:38.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Milka Bjelicaová z USK Praha (druhá zprava) zakončuje v utkání s Rivas Madrid.

Článek

Na pražské Folimace to bylo pro obě družstva ve středu večer už buď, anebo. Pro vítězky byl ve hře postup, na poražené zbylo jen loučení s evropskou scénou. Na páteční porážku 57:62 z Madridu, která znamenala maximální protažení série na tři utkání, nechaly domácí hráčky USK před tisícovkou diváků rychle zapomenout.

Vtrhly na palubovku jako vichřice a brzy vedly 10:2. V rozletu je ale přibrzdilo vynucené vystřídání otřesené Dubljevičové. Rivas vůbec přitvrdil, nicméně vedení české šampiónky z rukou nepustily a mohly spoléhat na výborně fungující obranu. Po čtvrthodině byl stav 20:16, pak přišla během tří minut důležitá sedmibodová šňůra domácích, které si dvouciferný náskok udržely po zbytek utkání.

Klíčovou roli přijala Vaughnová, která nejen že dával důležité body, ale odvedla vůbec hodně práce pod košem, ať už při útočení nebo bránění. Rivas sice zkoušel různě měnit způsob hry, přesto pohořel, ať už zkoušel zakončovat zdálky nebo se snažil dostat míč na pivotky.

Postupové pocity jsou nádherné, radovala se Vaughnová

Španělská reprezentantka Nichollsová, která se v Madridu svou 22bodovou kanonádou postarala o prodloužení série, byla v Praze znovu velmi dobře střežena a trefila pouze dvakrát koš. Obranná činnost USK hrála vůbec jasně prim, v každém poločase inkasovaly domácí basketbalistky jen devatenáct bodů, přičemž ani v jedné čtvrtině nedovolily zaznamenat soupeřkám víc než jedenáct.

„Byl to velký zápas pro nás všechny a vítězné, postupové pocity jsou nádherné. Rozhodlo, jak hodně agresivně jsme zahrály pod košem," těšilo nejlepší střelkyni zápasu Kiu Vaughnovou.

„Udržet soupeřky jen na 38 bodech je naprosto úžasné, bránily jsme skutečně velmi dobře. Byla jsem i ráda, že se nám povedlo využít síly Vaughnové a zase se ukázalo, jak Rivas oslabí, pokud odstavíme pod košem Nichollsovou a nemá tolik volnosti, jako dostala minule v Madridu," říkala spokojeně trenéra Natália Hejková.

Euroliga –play off:
USK Praha – Rivas Ecopolis 54:38
(Vaughnová 18, Dubljevičová 11, Vítečková 8, Elhotová 6 – Allisonová 12, Gimenová 8, Eldebrinková a Bermejová po 6), konec série 2:1.
Kayserispor - Schio 63:61, konečný stav série 2:1
Bourges - Košice 67:57, konečný stav série 2:1

Reklama