Hlavní obsah

Česko nabídlo Ukrajině pomoc s organizací basketbalového evropského šampionátu

Praha

Česká basketbalová federace nabídla Ukrajině pomoc s pořádáním mistrovství Evropy mužů v roce 2015, které je ohroženo kvůli politicko-bezpečnostní situaci v zemi. O osudu šampionátu bude o víkendu rozhodovat výkonný výbor FIBA Europe a podle předsedy ČBF Miroslava Jansty by mohlo Česko například hostit jednu ze základních skupin.

Foto: Česká sportovní

Hokejová O2 Arena v minulosti hostila i zahajovací zápas NHL.

Článek

"Plně podporujeme úsilí ukrajinské federace, aby byla připravena na pořadatelství významné basketbalové akce. Jsou však situace, které nemohou organizátoři ovlivnit. Pokud by některá z nich vyžadovala naši pomocnou ruku, jsme připraveni," napsal Jansta FIBA.

"Berte prosím tento krátký dopis jako nabídku na spolupráci formou pořadatelství jedné ze základních skupin, pokud by to situace vyžadovala. Pevně však věříme, že se našim ukrajinským kolegům podaří překonat všechny překážky," uvedl Jansta.

Pokud by výkonný výbor v Mnichově rozhodl o přesunu části turnaje do České republiky, hrálo by se podle Jansty v Praze. "Nabízí ideální a turisticky snadno dostupnou destinaci. O2 Arena navíc v minulosti hostila řadu významných sportovních a kulturních událostí včetně basketbalových akcí. Také ubytovací kapacity bez problémů splňují požadavky FIBA Europe," prohlásil.

Mužské mistrovství Evropy se v České republice nebo Československu hrálo zatím dvakrát (v letech 1947 a 1981) stejně jako ženský šampionát (1956 a 1995). Dvakrát se zde také uskutečnilo i ženské mistrovství světa (1967 a 2010).

Reklama

Související témata: