Hlavní obsah

Sterling čelí žalobě od milenky za sexuální a rasistické urážky

Toronto

Stále ještě majitele basketbalového týmu Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga zažalovala bývalá zaměstnankyně a milenka za to, že byla údajně terčem jeho sexuálních a rasistických urážek. Žaloba přichází poté, co Sterling dostal za jiné publikované rasistické poznámky zákaz působení v NBA a pokutu 2,5 miliónu dolarů.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Donald Sterling, dosavadní vlastník Clippers, s manželkou v odloučení Shelly.

Článek

Žalobu u soudu v Los Angeles podala Maiko Maya Kingová, jež pro Sterlinga pracovala jako osobní asistentka a společnice v letech 2005-2011 a poté znovu od roku 2013. Právě údajné Sterlingovy rasistické poznámky byly důvodem jejich pracovního a partnerského rozchodu.

Nyní osmdesátiletý obchodník a majitel Clippers prý například Kingové vyčítal, že byla vdaná za muže tmavé pleti a měla s ním dvě děti. Také jí údajně odmítal platit dohodnutou gáži 10 000 dolarů měsíčně, pokud s ním nebude mít sex.

Sterlingův právní zástupce Bobby Samini označil žalobu za nepodloženou a absurdní. "Nikdy nebyla zaměstnána u Donalda Sterlinga. Její nároky jsou zjevně vedeny oportunistickými motivy," uvedl.

Komisionář NBA Adam Silver potrestal koncem dubna Sterlinga za rasistické výroky, které pronesl v rozhovoru s jinou svou přítelkyní a jež pronikly na veřejnost. Vedení soutěže se předběžně dohodlo s jeho manželkou v odloučení a spolumajitelkou Shelly Sterlingovou, že prodá klub za dvě miliardy dolarů bývalému šéfovi firmy Microsoft Steveu Ballmerovi.

Reklama