Hlavní obsah

Česko-Litva 33:27Házenkářky doma obstály v roli favoritek a postoupily z první části kvalifikace MS

Martin KézrPrávo

České házenkářky budou v červnu hrát dvojzápas o postup na MS 2015, soupeřky se dozvědí při prosincovém losování. První část kvalifikace na domácí půdě v Olomouci zvládly reprezentantky dobře, v rozhodujícím nedělním zápase porazily Litvu rozdílem šesti branek.

Článek

Oba celky v předchozích dnech porazily Ázerbajdžán, ale domácí ženy to dokázaly větším rozdílem, takže jim k postupu stačila i remíza. Klíčové okamžiky zápasu přišly již za stavu 3:4, kdy Raníková chytila sedmičku a potom na dvanáct minut úplně zamkla branku.

Její spoluhráčky hlavně zásluhou rychlých protiútoků předvedly šňůru osmi gólů, což přineslo národnímu týmu uklidňující náskok. Vedení 13:5 po dvaceti minutách bylo víc než slibné. „Hodně nám pomohlo, jak jsme na ně vlétly a nic Litevkám nedovolily. Hrálo se přesně podle našich not," pochvalovala si Michaela Hrbková.

Nakonec úspěšnost české střelby v první půli vyšplhala na 75 procent a vedení 21:12 po třiceti minutách potvrzovalo hráčkám, že kráčí po postupové cestě. „Základem byla zajištěná obrana a z ní jsme úspěšně tahaly brejky. Trenér nás přesně do takového stylu hry hodně tlačil," líčila Jana Keclíková.

Litva po změně stran však zpřesnila a hlavně zahustila obranu, zlobit začaly i její spojky, především autorka 9 gólů Bernatavičiueová.  Také technické chyby českého družstva, které hodně střídalo, bohužel napomohly snížení na rozdíl šesti branek (26:20 ve 46. minutě).

Nižší skóre pak domácí tým i díky zákrokům náhradnice Müllnerové v brance dlouho nepřipouštěl, až v úplném závěru zase začal kupit chyby a tři minuty před koncem byl stav 31:27. „Nebylo to tak, že bychom se o úspěch bály, možná se jen pod dojmem výrazného náskoku snížila koncentrace," přiznala Michaela Hrbková. Trefy nejlepších hráček Kutlvašrové s Hrbkovou ale znamenaly, že vítězství nijak ohroženo nebylo.

Kvalifikace MS házenkářek
Česko-Litva 33:27 (21:12)
Nejvíce branek: Kutlvašrová 6, Hrbková 6/1, Salčáková a Keclíková po 5/1, Jeřábková 3/1 - Bernatavičiuteová 9/1, Šatkauskaiteová 6, Butenaiteová 4, Vidunaiteová a Knubaiteová po 3, 800 diváků.
Konečná tabulka:
1.ČR220071:534
2.Litva210162:622
3.Ázerbájdžán200255:730

Reklama

Související témata: