Hlavní obsah

Čeští házenkáři porazili v kvalifikaci o MS Estonsko 33:22

Martin KézrPrávo

Přesvědčivým vítězstvím o jedenáct gólů nad Estonskem začali čeští házenkáři v Třeboni předkvalifikaci MS, když zejména v druhém poločase snaživého soupeře předčili v obraně. Další utkání sehraje reprezentace opět s Estonskem v Pölvě v neděli 8. ledna. Účastníky bojů ve čtyřčlenné skupině jsou ještě mužstva Kypru a Makedonie. Do červnového play-off postoupí pouze vítěz.

Foto: ARCHIV

Házená - ilustrační foto

Článek

"O jasné vítězství jsem neměl strach, i když ve hře bych našel dost nedostatků a odpor soupeře vydržel nečekaně dlouho. Nešel nám postupný protiútok a teprve změna obranného systému přinesla výraznější rozdíl skóre, ale kvalita na naší straně se přece jen projevila," tvrdil trenér Pavel Pauza, jehož svěřencům šňůra čtyř branek přinesla už v 7. min. vedení 4:1.

Tří až čtyřgólový náskok si národní tým udržoval zásluhou soustředěné hry v obraně, za níž předváděl úspěšné zákroky brankář Galia. Uplatnila se i Házlova chytrost, který vybízel spoluhráče k zakončení, o to se starala křídla Filip s Nocarem i ostrá spojka Jícha. Jenže několik ztrát míče, zbrklost českého útoku a pomalé se vracení do obranných pozic nabídly Estoncům možnost z brejků dotáhnout skóre, a tak ve 23. minutě bylo srovnáno na 10:10.

Po oddechovém čase české střídačky nastalo okamžité zpřesnění hry i účinné střely Kubeše, což ještě do konce poločasu přineslo znovu vedení o tři branky. "Museli jsme překonat nervozitu a trochu se i sehrát," mínil Petr Házl, jenž se vrátil do reprezentace po 8 letech.

Dvě Brůnovy trefy při vlastním oslabení hned po přestávce znamenaly zvýšení stavu na 17:12, ale houževnatý soupeř se ještě nemínil vzdát. Až na vysunuté obraně národního týmu si vylámal zuby. Dění na hřišti ovládli čeští reprezentanti, kteří nepouštěli soupeře do rychlých protiútoků, naopak sami k nim vyráželi. Mezi 42. až 52. minutou Estonci devětkrát inkasovali a zmohl se na jediný gól a při stav 28:17 už nebylo pochyb o naší výhře.

Česká republika - Estonsko 33:22 (15:12)
Sestava a branky ČR: Galia, P. Štochl - Nocar 2, Brůna 3, Hrubý 3, Kubeš 6, Házl 4/2, Jícha 5, Filip 6/1, Sobol 1, Prachař, Heinz, Hynek, Řezníček 3.
Nejvíce branek Estonska: Glinkin 8/2, Lillsoo 3, Noodla 2/2, R. Lepp, Kauce a Muuga po 2. Rozhodčí: Bašmark, Frolov (oba Rus.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 5/4. Vyloučení: 6:4. Diváci: 1200.

Reklama

Související témata: