Hlavní obsah

Slovák Prieložný je novým trenérem volejbalistů

Mužské volejbalové reprezentace se minimálně na tři roky ujme bývalý československý reprezentant Igor Prieložný. Osmačtyřicetiletý trenér podepíše ve čtvrtek smlouvu do olympijských her 2008 v Pekingu. Ve středu jej do funkce schválili členové správní rady svazu.

Článek

U samostatného českého týmu bude Prieložný již třetím cizincem. Novou éru zahájil v roce 2002 Argentinec Julio Velasco, loni pak tři měsíce vedl mužstvo Francouz Laurent Tillie. Proti Tillieho pokračování s českou reprezentací se však postavil jeho zaměstnavatel v klubu Cannes.

Prieložný si vyzkouší práci u národního týmu již v třetí zemi. V 90. letech dvakrát vedl Němce na ME a loni na olympiádě byl jako asistent na lavičce Poláků. "Angažmá už ve třetí zemi přináší takový zvláštní náboj do mé práce, jako bych byl evropský trenér. Všude jsem musel pracovat s lidmi s odlišnou mentalitou," řekl slovenský kouč.

Do března tři body

S českými volejbalisty se nejprve pokusí seznámit na dálku u videa při záznamech z loňského ME a světové kvalifikace. Osobně se s nimi setká až po skončení evropských lig v květnu. "Do března bych chtěl stihnout tři hlavní body: dát co nejdříve dohromady realizační tým, kontaktovat adepty do osmnáctičlenné nominace a shlédnout ty zápasy," vyjmenoval úkoly.

O složení týmu nechce předčasně spekulovat, na jeho tvorbu ale nebude mít moc času. Evropská kvalifikace začne na konci května hned na půdě jeho krajanů na Slovensku. "Asi zpočátku nebude čas na experimenty, nikoho ale předem nebudu odepisovat," vzkázal na dálku hráčům. Zda do prvního reprezentačního srazu povede polský ženský tým Kalisz, se teprve dohodne s českým svazem.

Ten začal hledat vhodného nástupce v září po evropském šampionátu, na němž pod Tillieho vedením skončili Češi až devátí, ale druhý cíl postoupit na letošní MS zvládli. Jednání o novém kouči svazoví činovníci několikrát odložili, až dnes návrh předsedy Antonína Lébla správní rada schválila.

Osmý kouč za osm let

Za posledních osm let bude Prieložný na lavičce českých volejbalistů již osmým koučem a po dlouhé době je pro něj připraven dlouhodobější kontrakt. "Počítáme se spoluprací na tři roky s vrcholem na olympiádě v Pekingu. Smlouvu podepíše ve čtvrtek na tiskové konferenci," řekl generální sekretář svazu Jan Žižka.

Olympijské hry by měly být vrcholem společného snažení. "Právě na olympiádě se dá ve volejbalu nasbírat nejvíce bodů do světového žebříčku. A bez nich se nedá proniknout do špičky," vysvětlil Prieložný.

Jako hráč nastoupil bezmála k třem stovkám zápasů v československém dresu a v roce 1985 získal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. Na kontinentálním šampionátu startoval celkem šestkrát, zúčastnil se také olympijských her a dvou mistrovství světa. Na post kouče české reprezentace kandidoval v minulosti již dvakrát.

Směsice různých povah

Do třetice to vyšlo a Prieložného čeká nabitý rok - přes léto evropská kvalifikace a v listopadu zatím jeho trenérský vrchol: boj o světové medaile v Japonsku. Hodně hráčů osobně zná, a to nejen po herní stránce. Ví, že každý tým nabízí směsici různých povah.

"Někteří jsou velmi dobří hráči, ale i takoví, kteří v zahraničí pocítili peníze a chtěli by si ve volejbalu diktovat. Nejdůležitější je, aby všichni byli naladěni na stejnou vlnovou délku a měli před sebou stejné cíle," dodal kouč, který se prý pokusí o to, aby mu hráči hlavně věřili.

Přehled trenérů české mužské volejbalové reprezentace (v závorce asistent):
1993-94 - Milan Žák (Stanislav Stehno),
1994-95 - Milan Žák a Petr Kop,
1996-98 - Miroslav Nekola (Jiří Vojík),
1999-2000 - Pavel Třešňák (Milan Fortuník),
2000-01 - Zdeněk Haník (Milan Fortuník, Jiří Zach),
2002 - Julio Velasco (Pavel Řeřábek, Jindřich Licek),
2003-05 - Pavel Řeřábek (Jiří Vojík, Pavel Třešňák),
červenec - září 2005 - Laurent Tillie (Pavel Třešňák).
leden 2006 - Igor Prieložný.

Reklama