Hlavní obsah

Stěpanovová vyhrála anketu FIBA o nejlepší basketbalistku Evropy

Ruská pivotka Maria Stěpanovová vyhrála anketu novinářů o nejlepší basketbalistku Evropy loňského roku, kterou poprvé uspořádala mezinárodní federace FIBA. Eva Vítečková se dělí o páté místo s Polkou Agnieszkou Bibrzyckou.

Foto: ČTK/Michal Doležal

České basketbalistky se stříbrnými medailemi - vlevo Eva Vítečková.

Článek

Žádná další česká hráčka se navzdory vítězství reprezentace na mistrovství Evropy a druhým místům brněnského klubu v Evropské i Světové lize do první desítky nedostala. Na druhém místě skončila Španělka Amaya Valdemorová a třetí je 213 cm vysoká polská pivotka Malgorzata Dydeková.

"První místo patří Stěpanovové zaslouženě, ale druhá měla být na základě výkonů a výsledků Vítečková," řekl ve středu trenér českých reprezentantek Jan Bobrovský. Ten je přesvědčen, že Vítečková měla loňský rok mnohem úspěšnější než všechny další hráčky, které se umístily před ní.

"Už vůbec nechci komentovat skutečnost, že jsou v první desítce například Litevka Sandra Valužyteová nebo dokonce Němka Linda Fröhlichová, a přitom v pořadí chybí například Hana Machová," dodal Bobrovský.

Výsledky:
1. Stěpanovová (Rus.) 152, 2. Valdemorová (Šp.) 144, 3. Dydeková (Pol.) 70, 4. Wautersová (Belg.) 64, 5. Bibrzycká (Pol.) a Vítečková (ČR) obě 46, 7. Matovičová (SČH) 44, 8. Jekabsoneová (Lot.) 37, 9. Valužyteová (Lit.) 30, 10. Fröhlichová (Něm.) 25.

Reklama