Hlavní obsah

Českým házenkářkám bych přál pozici v elitní desítce, říká mostecký trenér Dávid

Josef PešoutSport.czPrávo

Bývalý házenkář a nyní zkušený trenér Peter Dávid se může pochlubit nevídanou bilancí. Během své bohaté sportovní kariéry se radoval z mistrovských titulů v tehdejším Československu, poté na Slovensku i v České republice, a to v soutěžích mužů i při trenérské práci s týmem žen. „Takovou kombinaci asi nikdo jiný nemá,“ řekl Dávid s úsměvem v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráčky Baníku Most (zleva) Lucie Súkenníková, Markéta Jeřábková a Michaela Borovská oslavují mistrovský titul.

Článek

Můžete upřesnit svoji galerii úspěchů?

V roce 1986 jsem byl jako hráč u triumfu Dukly Praha ve federální lize, v roce 1994 v Trnavě u historického prvního titulu v nově vzniklé slovenské lize. V roce 2015 jsem vyhrál už jako trenér s Prešovem slovenskou ligu mužů a teď na jaře 2016 se mi povedlo přivést házenkářky Baníku Most k prvenství v české lize žen. Sbírka je krásně doplněná (úsměv).

Jak se ohlížíte za nedávno skončenou ligovou sezónou?

K mosteckému týmu jsem přišel až v prosinci s cílem co nejrychleji poznat kádr. Měli jsme některé výpadky, ale ve finále proti pražské Slavii jsme zvládli poslední dva zápasy, což rozhodlo.

Dostal jste hodně gratulací k mosteckému titulu?

Hlavně od dobrých kamarádů, kteří mi přáli úspěch. Ale nespíme na vavřínech. V Mostě trénujeme až do 18. června a plníme si klubové povinnosti.

V české a slovenské reprezentaci má Baník Most zastoupení dohromady pěti hráčkami. To je vizitka kvalitní práce klubu.

Velmi mě to těší. Tři mostecké hráčky přispěly k postupu Česka na mistrovství Evropy. Viděl jsem jejich zápas v Mostě s Ukrajinou.

Dovedete odhadnout vyhlídky českého národního týmu na evropském šampionátu?

Věřím, že české družstvo by se i se současným mladým kádrem mohlo při dávce štěstí a příznivém losu dostat do top desítky v Evropě. Moc bych jim to přál.

A kam směřují klubové ambice mosteckého celku?

Mým snem je vyhrát s Mostem česko-slovenskou interligu. Družstvo na to má potenciál. Věděl jsem, že ani při letošním vítězství v české soutěži nebudeme hrát Ligu mistryň, a takové rozhodnutí akceptuji. Soustředíme se na Pohár EHF, v němž bychom se chtěli pokusit dojít co nejdál. Myslím, že šance existuje.

Z vašich slov vyplývá, že hodláte svoji trenérskou budoucnost i nadále spojovat s mosteckou házenou.

S vedením jsme byli domluveni, že budu pokračovat. Když člověka někde práce baví, bylo by chybou odejít. V klubu všechno funguje, Most je navyklý na úspěchy (úsměv). Nevidím tady žádný negativní článek.

Reklama

Související témata: