Hlavní obsah

Basketbalisté zahájí boj o olympiádu. Do Ria je k dispozici pouze jedna místenka

Praha

Za jasného favorita v pondělí začínající olympijské kvalifikace platí domácí Srbové, ale míchat kartami chtějí v Bělehradě i čeští basketbalisté. Přestože místenka do Ria je k dispozici pouze jediná.

Foto: David Šváb, ČTK

V Kombank Areně v Bělehradě budou čeští basketbalisté bojovat o postup na olympijské hry v Riu.

Článek

„Cítím z týmu sílu i veliké odhodlání. Čeká nás bleskový turnaj, a když uděláme tři potřebné kroky do finále, pak se může v tom jediném duelu o Rio stát cokoli," míní trenér Ronen Ginzburg, jehož svěřenci v pondělí na vlastní oči uvidí vzájemný zápas obou soupeřů ve skupině, kteří praktikují značně odlišné styly. „Nezbyde nám než rychle přepnout," přemítá Jiří Welsch.

V úterý už Češi půjdou sami do akce. „U Lotyšů si musíme dát pozor na výborné střelce zdálky a pohlídat si dění pod košem. Klíč k úspěchu leží v obraně," uvažuje kouč. O 24 hodin později jeho tým čekají Japonci. „Od nich to bude hodně živelný basket, plný pohybu, a musíme počítat i se zónovým bráněním," přemítá trenér, jenž věří svým hvězdám Veselému se Satoranským, vedle nich by měli herně růst Schilb, Hruban, Auda.

„Povinnost nám velí snažit se vyhrát skupinu, abychom na Srby narazili až v případném finále. V bělehradské hale pro 25 tisíc diváků každého soupeře domácích čeká absolutní peklo, tak by bylo dobré nechat si ten zápas v jámě lvové až úplně na závěr," usmívá se kapitán Welsch.

Ginzburg se roli černého koně kvalifikace nebrání. „Věřím, že dokážeme dát do hry velké srdce i vůli spojenou s maximální obětavostí v obraně. Potom budeme nepříjemným protivníkem pro každého," uvažuje.

Jak hrají Češi o Rio:
5. 7. s Lotyši (21 h/ČT sport)
6. 7. s Japonci (21 h/ČT 2)
8. 7. případné semifinále
9. 7. případné finále
Pokud bude Česko mezi dvěma postupujícími ze skupiny, narazí v pátek křížem na někoho z tria Srbsko, Portoriko, Angola a vítězstvím si otevře cestu k sobotnímu finálovému zápasu o Rio.
Postoupí čeští basketbalisté z kvalifikace na olympiádu do Ria?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 7409 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články