Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 105:103Basketbalisté do 20 let skončili na ME na sedmém místě

Helsinky

Čeští basketbalisté do 20 let obsadili na mistrovství Evropy sedmé místo. V závěrečném utkání porazili Ukrajinu 105:103. Navázali tak na loňské šesté místo a připsali si druhé nejlepší umístění v historii. Turnaj vyhráli Španělé, kteří ve finále zdolali Litvu 68:55.

Článek

Svěřenci trenéra Petra Czudka však museli o 7. místo hodně bojovat. Český tým ještě 21 vteřin před závěrečnou sirénou vedl 104:94, ale v posledním útoku 1,7 sekundy do konce měl ještě ukrajinský soupeř pokus z půlky hřiště na vítězství. Přetěžkou střelu však neproměnil, a tak český národní tým oslavil těsnou výhru.

"Nečekalo se, že i s ročníkem ́1996 budeme schopní takto zahrát. Asistent Láďa Sokolovský mi řekl, že letos jsme měli na turnaji kladnou bilanci 4-3 a loni to bylo 4-5," potěšilo trenéra Czudka.

"V kategorii U16 se nám s tímto ročníkem bohužel nepodařilo udržet divizi A. Pak se kluci zachránili posledním zápasem v divizi A U18 a teď znovu ukázali, že mají charakter. Měli tu dobrou partu, nechybělo tomu srdíčko a bojovnost. I když jsme neměli takové individuality jako některé jiné týmy, tak přece jen jde o kolektivní sport a parta i chemie v ní jsou hodně důležité," dodal.

Hrdinou závěrečného duelu se stal pivot Šimon Puršl, který nastřílel 29 bodů. "Šimon je největší atlet i talent ročníku 19́97. Ze Španělska, kde působí, si přivezl obrovské sebevědomí, a když své zkušenosti využije, je to jeden z dalších hráčů, který by mohl táhnout tým příští rok a v budoucnu se objevovat i v mužské reprezentaci," chválil trenér Czudek.

Nejlepším střelcem českého týmu na turnaji byl s průměrem 19 bodů na utkání nymburský křídelník Matěj Svoboda. Zároveň je druhým nejlepším střelcem ME. Puršl přidával v průměru 13 bodů a Filip Kroutil 10,1 bodu. Rozehrávač Viktor Půlpán měl průměry 7,6 bodu a 6,3 asistence, ve kterých byl třetí na turnaji.

ME basketbalistů do 20 let v Helsinkách:
O 7. místo:
ČR - Ukrajina 105:103 (58:50).
Finále:
Španělsko - Litva 68:55 (40:32).

Reklama

Související témata: