Hlavní obsah

Volejbalistky Slavie vrátily Brnu prohru, finále je vyrovnané

PRAHA

Volejbalistky pražské Slavie nedovolily Brnu dobýt halu v Edenu a po výhře 3:1 vyrovnaly stav finálové série na 1:1. O tom, kdo se přiblíží zisku mistrovského titulu, rozhodne třetí zápas v neděli v Králově Poli se začátkem již v 10 hodin. Hlavní zbraní slávistek byl blok a také servis, kterým znervóznily i hlavní útočnou sílu Brňanek Těknědžjanovou a donutily ji střídat.

Článek

Pražanky vyrukovaly s jasnou taktikou - hledat na přihrávce smečařku Těknědžjanovou a vyvést ji z pohody. V prvním setu se jim to dokonale dařilo, servis měly domácí hráčky takticky umístěný, ale i tvrdý a Brňanky měly velké problémy. Při podání Kallistové Slavia odskočila na 21:14 a soupeřky se už z tlaku nedostaly.

Po změně stran se však hostující nahrávačka Kubínová, slavící dnes 18. narozeniny, lépe scházela se svými útočnicemi, zatímco Slavia dlouho nemohla dostat míč na zem. Než se nadála, prohrávala hned na začátku o čtyři body. V závěru ještě nasadila k trháku, ze šestibodového manka ubrala na rozdíl jediného bodu (22:23), ovšem trumf brněnského trenéra Čady v podobě střídající Melichárkové na servis a tradičně důrazně smečující Těknědžjanové znamenal vyrovnání.

Servis Slavie zaúřadoval

Jenže pak znovu začal úřadovat slávistický servis, při kterém vynikala Havelková, a na polovině kurtu soupeřek nadělal více problémů, než by si předloňské mistryně přály. Nervozita se přenesla i do jejich dalších činností, Těknědžjanová šla na lavičku nabírat síly na čtvrtý set, a týmu z Edenu, mocně povzbuzovanému místy až hysterickým křikem slávistických nadějí, Brňanky nedokázaly vůbec čelit.

Slavia se rozhodla, že nedopustí vedení soupeřek 2:0 na zápasy a udrží si stejnou šanci na zisk prvního titulu od roku 1965 jako Brno. Hrou bez chyb a drzostí v útoku nutila Moravanky k chybám a nechaly finálovou sérii v extralize otevřenou.

Regenerace pomohla

Podle trenéra Jiřího Zacha pomohlo slávistkám, že měly po úvodním duelu šanci na regeneraci a pořádný rozbor hry soupeřek. V pátek totiž nastoupily jen dva dny po ukončení dramatické semifinálové série s Olympem. "Oba finálové zápasy byly jako den a noc. V Brně jsme hráli my špatně a oni dobře, dnes to bylo přesně obráceně," řekl Zach.

Kouč Brna Miroslav Čada očekával zcela jiný duel a jeho slova se potvrdila. Brněnské volejbalistky byly oproti prvnímu finále poloviční a dostaly jen z podání devět přímých bodů či es. "V Brně nám Slavie málo vzdorovala a dnes my jí. Měli jsme problémy s jejím agresivním podáním a téměř nic nezablokovali. Finále je hodně otevřené, sérii vidím na pět zápasů," tipoval.

Slavia Praha - KP Brno 3:1 (17, -22, 15, 16)
Rozhodčí: Fink, Rychlík. Čas: 75 min. Diváci: 800. Stav série: 1:1.
Slavia: Koloušková, Jonášová, Doležalová, Havelková, Kallistová, Mitáčová, libero Jášová.
Brno: Kubínová, Franková, Magátová, Tobiášová, Těknědžjanová, Hasalíková, libero Tomanová - Melichárková, Fiedlerová, Boháčová, Měrková.

Reklama