Hlavní obsah

Světový turnaj v plážovém volejbalu se na Štvanici neuskuteční

Aktualizováno

Ohlášený návrat turnaje Světového okruhu v plážovém volejbalu do Prahy se příští rok neuskuteční. Volejbalový svaz akci mužů a žen, která se měla konat na Štvanici od 11. do 14. května, z ekonomických a organizačních důvodů neuspořádá. Z kalendáře mezinárodní federace FIVB už česká metropole vypadla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Sluková (vlevo) na loňském Prague Open.

Článek

Koncem listopadu byl zveřejněn program beachvolejbalových turnajů a Praha se měla do termínové listiny vrátit po roční pauze jako čtyřhvězdičková akce, tedy v druhé nejvyšší kategorii s dotací 300 000 dolarů (zhruba 7,5 miliónu korun). Navíc se měla poprvé najednou představit elita mužů i žen, ale turnaj se konat nebude.

"Správní rada Českého volejbalového svazu rozhodla, že Prague Open nebudeme z ekonomických i organizačních důvodů v roce 2017 pořádat," řekl ČTK mluvčí volejbalového svazu Lukáš Kozáček a dodal: "Jde o souhru více okolností. Příští rok nám bylo přiděleno až neočekávaně mnoho akcí světového formátu."

Česko bude v roce 2017 hostit čtyři velké akce v šestkovém volejbalu. V květnu se bude hrát jedna kvalifikační skupina mistrovství světa mužů, v půlce června turnaj Světové ligy mužů, na přelomu června a července světový šampionát juniorů do 21 let a koncem července ještě finálový turnaj druhé divize Grand Prix žen.

"Turnaj v plážovém volejbalu jsme přihlásili v půlce roku a oficiálně byl potvrzen na podzim. Celé zajištění zde leží na bedrech promotéra a bohužel se předběžný patnáctimilionový rozpočet nepodařilo naplnit. A problém by byl i organizačně. Snažili jsme se, vyjednávali, ale nepodařilo se," konstatoval Kozáček.

Podle svazu nemá zrušení turnaje nic společného se zpronevěrou, kvůli které svaz údajně přišel o miliony korun. "Nemá to s tím žádnou spojitost, protože rozpočet na tuto akci se sestavoval nezávisle na této skutečnosti," řekl Kozáček.

Pražský turnaj se na štvanických kurtech uskutečnil dosud šestkrát - pro muže v letech 2008, 2010, 2011 a 2012, pro ženy v sezonách 2014 a 2015. Předloni skončil triumfem domácí dvojice Kristýna Kolocová, Markéta Sluková.

Reklama

Související témata: