Hlavní obsah

Welsch by chtěl hrát NBA i další sezónu

Po skončení své čtvrté sezóny v zámořské NBA český basketbalista Jiří Welsch stále neví, jestli se do slavné soutěže na podzim zase vrátí. Šestadvacetiletý hráč druhou polovinu letošní sezóny v týmu Milwaukee Bucks většinou proseděl jen na lavičce náhradníků a na konci června mu navíc vyprší smlouva.

Článek

Proto teď český basketbalista s napětím čeká na to, jak se v létě situace kolem jeho dalšího angažmá vyvine. Jedna věc je jistá: Welsch se už nevrátí do Milwaukee, kde mu naznačili, že s ním nepočítají.

Český reprezentant však doufá, že jeho kariéra v zámoří bude pokračovat i po letní pauze. "Mojí jednoznačnou prioritou je zůstat dál v NBA. Tak na šedesát nebo sedmdesát procent věřím tomu, že se to nakonec povede," řekl na dnešní tiskové konferenci Welsch, který se stal po Jiřím Zídkovi druhým českým hráčem v historii, který se objevil v nejprestižnější soutěži světa.

Welsch na druhou stranu připustil, že není vyloučeno ani možné angažmá v některém z evropských klubů. "Nechávám si dveře otevřené. Kdybych se vrátil do Evropy, moje kariéra by prostě pokračovala dál tady.

Zapojí se do přípravy s reprezentací

Můj život nestojí jen na NBA, třeba Euroliga je také velmi kvalitní soutěž. Ale stále platí, že bych v NBA chtěl pokračovat ze všeho nejvíc," zdůraznil Welsch, který počítá s tím, že na přelomu srpna a září odehraje s českou reprezentací kvalifikaci o mistrovství Evropy.

Welsch se do přípravy s národním týmem zapojí společně s ostatními reprezentanty 24. července. Klíčový hráč mužstva už krátce mluvil i se staronovým koučem Zdeňkem Hummlem, který tým převezme po Michalu Ježdíkovi.

"Počítám s tím, že absolvuji normálně celou přípravu. Na reprezentaci se hodně těším," prohlásil Welsch, kterého se spoluhráči z reprezentace v úvodní fázi kvalifikace čekají zápasy proti Rusku, Belgii a Maďarsku.

Jeho pozice v týmu se výrazně zhoršila

Pro Welsche skončila sezóna trpkým zklamáním. V jejím úvodu sice ještě v dresu Milwaukee nastupoval k bitvám v NBA pravidelně, ale ve druhé polovině se jeho pozice v týmu výrazně zhoršila a na palubovku se už dostával jen sporadicky.

"Někdy v polovině sezóny se můj agent bavil s generálním manažerem klubu a vycítil, že se mnou už v další sezoně nepočítají. V tu chvíli bylo jasné, že budu jen takovou pojistkou pro případ, že se někdo v týmu zraní," uvedl Welsch. "Po sezóně jsem mluvil s manažerem a ten mi vlastně popřál jen hodně štěstí. Podobné to bylo i s trenérem, který mi poděkoval za odvedenou práci," uvedl odchovanec holického basketbalu.

Univerzálnímu hráči, který může nastoupit na rozehrávce i křídle, končí v Milwaukee smlouva 30. června. V tu chvíli zároveň vyprší i jeho čtyřletý kontrakt, který jako nováček uzavíral před vstupem do NBA.

V tuto chvíli Welsch, který bude mít status takzvaného chráněného volného hráče, s žádným klubem v zámoří uzavřít smlouvu nesmí. Podle regulí to bude možné až od 15. července.

Reklama