Hlavní obsah

Volejbalové reprezentace vstupují do bojů o ME

PRAHA

Na půdě soupeřů shodně zahájí na sklonku týdne obě volejbalové reprezentace kvalifikační bitvy o postup na mistrovství Evropy. Ženy nastoupí poprvé v pátek v maďarském Szombathely proti papírově nejsilnějšímu soupeři Ukrajině, mužský národní tým chce začít vítězně v sobotu na Slovensku. Prvenství ve skupině bude znamenat přímý postup na ME 2007, druhé místo účast v zářijové baráži.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Mužský volejbal po dvou čtvrtých místech na přelomu tisíciletí zaznamenal výsledkový pokles, na posledních dvou evropských šampionátech Češi neprošli ani do finálové osmičky. Kvalifikace pro ně bude jedním ze dvou letošních vrcholů - lákavější je listopadové mistrovství světa v Japonsku.

Se Slovenskem, Dánskem a Maďarskem se utkají dvakrát systémem doma - venku, kvalifikace se tak roztáhne do šesti víkendů, z toho čtyři se budou krýt s bitvami nejlepších fotbalových týmů světa. Národní mužstvo oslabila zranění obou blokařů ze základní sestavy Lébla s Rakem a také smečaře Pešla.

I když nemá Prieložný kompletní sestavu, věří, že kádr je dost kvalitní na to, aby se čeští volejbalisté vrátili mezi přední celky v Evropě. "Celou kvalifikaci chci využít k tomu, aby nominovaní hráči dokázali, že se všemi můžeme takovéto základní cíle, jako je kvalifikace na ME, zrealizovat," řekl ČTK.

Také Slováci se v přípravě utkali se Slovinci a nevyhnuly se jim zdravotní problémy. Z týmu vypadli smečař Nemec, blokař Benčič i kladenský nahrávač Skladaný. "Má problémy se zápěstím, připravuje se s námi dále, ale s největší pravděpodobností nebude v sobotu schopný nastoupit," cituje webová stránka slovenského svazu trenéra Vladimíra Přidala.

Ženám se vrátily opory

České volejbalistky minulou kvalifikaci psychicky nezvládly, solidní pozici paradoxně při odvetách v Brně ztratily. Ve snaze odvrátit hrozbu další absence na ME se trenérce Táně Krempaské podařil první úspěch - před dvěma kvalifikačními turnaji se jí vrátily někdejší opory jako Horká, Šimánková či Jamborová.

"Hned první zápas s Ukrajinou bude hodně důležitý, výhru nad Rakouskem beru jako povinnost. Maďarsko bude doma, ale mělo by se dát porazit," uvažovala. Krempaské však bude záležet hlavně na obrazu hry vlastního týmu. Jejím cílem jsou minimálně dvě výhry, což by pro český tým bylo před odvetným turnajem v domácím prostředí za týden v Opavě slibné.

Program kvalifikace ME - Muži:
Sobota 27. května:
16:30 Slovensko - ČR (Bratislava), 17:00 Maďarsko - Dánsko.
Sobota 3. června:
15:00 Dánsko - ČR (Odense), 17:00 Maďarsko - Slovensko.
Sobota 10. června:
17:30 ČR - Maďarsko (Svitavy), 20:00 Slovensko - Dánsko.
Sobota 17. června:
15:00 Dánsko - Slovensko.
Neděle 18. června:
17:00 Maďarsko - ČR (Szombathely).
Sobota 24. června:
17:30 ČR - Dánsko (Plzeň), 20:00 Slovensko - Maďarsko.
Sobota 1. července:
15:00 Dánsko - Maďarsko, 17:30 ČR - Slovensko (Opava).
Ženy - turnaj v Szombathely:
Pátek 26. června:
15:30 ČR - Ukrajina, 18:00 Maďarsko - Rakousko.
Sobota 27. června:
16:00 ČR - Rakousko, 18:00 Maďarsko - Ukrajina.
Neděle 28. června:
15:00 Rakousko - Ukrajina, 17:00 Maďarsko - ČR.
Ženy - turnaj v Opavě:
Pátek 2. června:
15:00 Maďarsko - Ukrajina, 17:30 ČR - Rakousko.
Sobota 3. června:
15:00 Ukrajina-Rakousko, 17:30 ČR - Maďarsko.
Neděle 4. června:
15:00 Rakousko - Maďarsko, 17:30 ČR - Ukrajina.

Reklama